Снимка: Foodism

Червеното цвекло може да помогне в борбата срещу Алцхаймер

Съединение в червеното цвекло може да помогне в борбата срещу болестта на Алцхаймер, сочат резултатите от американско изследване. 

Съединението бетанин придава характерния червен цвят на кореноплодния зеленчук. 

В тестове с бетанин специалисти от университета на Южна Флорида са установили, че съединението потиска химически реакции, свързани със смъртта на невроните. 

Откритието може да залегне в разработката на нови лекарства, които забавят развитието на невродегенеративното заболяване. 

Един от характерните белези на болестта на Алцхаймер е формирането на бета-амилоидни плаки в мозъка. 

Специалистите обясняват, че когато се прикрепи към метал като желязо или мед, пептидът бета-амилоид се сгъва неправилно и образува плаки. Това на свой ред води до възпаление и окисление и до "ръждясване" и смърт на невроните. 

В лабораторни тестове изследователите са установили, че бетанин, прибавен към свързан с мед бета-амилоид, понижава показателите за окисление с 90 процента. 

Пониженото окисление може да предотврати неправилното сгъване на пептида и да забави формирането на бета-амилоидни плаки, обяснява Даръл Серано от изследователския екип. 

Резултатите от изследването са представени на 255-ото национално събрание на Американското химическо общество в Ню Орлиънс.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види