Как реагират животните на слънчево затъмнение

Кучетата се плашат, а котките го игнорират

Жителите и гостите на САЩ днес тръпнат от вълнение заради първото от 99 години слънчево затъмнение от единия до другия бряг на страната. Как обаче астрономическото явление се отразява на животните? Отговор на този въпрос дават експерти, цитирани от "Мъркюри нюз".

Кучета

Измежду всички традиционни домашни любимци слънчевото затъмнение смущава най-много кучетата. Съществуват свидетелства, че по време на подобни събития четириногите другари на човека се плашат, вият и бягат – реакции, обикновено свързвани с изстрелването на фойерверки.  Няма обяснение защо кучетата реагират по този начин. Експертите препоръчват стопаните да утешат питомците си, ако започнат да проявяват тревожност. По време на слънчево затъмнение е по-добре кучетата да са на закрито, но ако няма подобна възможност, собствениците трябва да ги държат на каишка и да внимават да не избягат. 

Котки

Ако някой твърди, че котките реагират на слънчево затъмнение подобно на кучетата, вероятно няма особен опит с тях. Няма сведения за котки, изпадали в див ужас по време на подобно астрономическо явление. Както всичко останало, типично в свой стил, с изключение на шума на найлонова торбичка или на отваряща се кутийка с храна, котките игнорират събитието.

Птици

Птиците, подобно на кучетата, изпитват смут, макар и не толкова силен, по време на слънчево затъмнение. Реакциите им варират от надаване на пронизителни крясъци и пляскане с криле срещу клетката до демонстрация на типичното поведение преди сън. Ако стопаните знаят, че пернатият им питомец по принцип е по-чувствителен, е препоръчително да покрият клетката му за краткото времетраене на явлението. Птиците в естествена среда често замлъкват по време на затъмнение, но след края му подновяват обичайните си занимания.

Други животни

Повечето животни изглежда не се впечатляват от внезапния краткотраен мрак. Кравите могат да поемат към обора, смятайки че е настъпило време за сън. Шимпанзетата се катерят по-високо по дърветата за по-добра видимост. Някои паяци бързо разкъсват мрежите си – нещо, което обикновено правят само през нощта. Когато затъмнението приключи, те скоростно се залавят да плетат наново. 

Известно е, че взирането в слънцето може сериозно да увреди човешкото зрение. Някои стопани се притесняват, че по време на затъмнение очите на питомците им също могат да пострадат. Експерти и ветеринари обаче смятат, че няма място за тревога, тъй като по природа нито кучетата, нито котките са склонни да наблюдават слънцето. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види