Снимка: Ethan Sykes

Алкална храна и вода – доколко са важни за организма ни?

В стремежа ни да бъдем здрави, въпреки времето, средата и стреса, в които живеем, се опитваме неистово да спазваме различни режими и да консумираме определени храни. Някои теории са доказани, за други се спори, а за трети става ясно, че са си чист маркетинг, който иска да ни продаде уред или някакъв вид иновативна технология, за да бъдем здрави до гроб.

Бъдете наясно, че тези продукти често не са доказали ефективността си чрез клинични проучвания, тоест производители твърдят, че ще ви помогнат. Но ако, разбира се, дадена бутилка, която прави нещо си на водата, ви кара да се чувствате добре, ползвайте я, със сигурност това няма да ви навреди.

В крайна сметка, ако се зачетем като неспециалисти и после се замислим, всичко опира до разнообразното хранене и количествата на прием, разбира се. Това е придружено от повече сезонни зеленчуци и плодове, и нормално количество вода. Защото наскоро специалисти развенчаха най-разпространения мит, че колкото повече вода се пие, толкова по-добре са бъбреците. Водата е важна дотолкова, доколкото трябва да функционират бъбреците правилно и да отделят от 500 до 2 500 мл урина за денонощие.

Това обаче зависи от много неща – теглото ни, какъв вид работа извършваме, какъв е начинът ни на хранене и т.н. Отново трябва да ни светне лампичката – всичко е индивидуално.

В този текст се опитахме се да потърсим аргументация за така нашумялата алкална диета и включително приема на такава вода. И си стигнахме до добрите стари изводи, че няма едно решение за всички ни, нито пък общовалидна формула, още по-малко един определен тип храна, която да води до еднакви резултати. Така че не се вкопчвайте в едно единствено нещо, защото следващия месец може със същата сила да бъде отречено. Спомнете си, моля, диетата на Дюкан…

Като цяло тялото ни е съставено предимно от вода. По този начин лесно се пренасят от едно място на друго хранителни съставки, кислород и биохимикали.

Водната среда в организма ни може да има алкални или киселинни свойства. Измерват се в скала наречена pH ("potential hydrogen" или "потенциален водород") - pH представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални).

За да проверите нивото си на pH може да изпозлвате pH тест ленти. Има 2 вида тестове – едните работят чрез тестване на урината, други на слюнката.

Тази скала е от 1 до 14, като 1 означава много киселинна среда, 7 е неутрална, а 14 е силно алкална среда. Нашите тела са изградени предимно от вода, като повечето телесни течности и кръвта, трябва да са леко алкални – от 7,35 – 7,45.

И как да постигнем това, о, изненада – чрез балансирано хранене!

Интересно е да споменем, че киселинната среда е богата на протони, а алкалната на електрони. Електроните са причина за среда, богата на кислород, което пък осигурява доставката на кислород навсякъде в тялото и задоволява нуждата на нормалните, аеробни клетки. В този тип среда микроорганизмите растат по-трудно и се създава баланс. Когато средата ни е киселинна, тялото ни не получава достатъчно кислород, което забавя важни процеси, включително и нашия метаболизъм. Тази среда дава възможност за развитието на анаеробни клетки тип ракови.

Когато киселинната среда намалява кислорода в кръвта, това се отразява на мускулните тъкани, артериите и вените, и води до проблеми с кръвното налягане, възпрепятства метаболизма, уврежда клетките, намалява енергията, води до проблеми с холестерола и създава среда пълна с токсини.

Всъщност повечето хора в днешно време страдат от киселинност, заради начина ни на хранене. Храните, които консумираме в ежедневието ни, са киселинно образуващи и оставят киселинни остатъци в организма. За повишаването на киселинността в тялото важен фактор е и стресът.

За да се предпази тялото ни от тези киселинни, то започва да трупа мазнини, в които блокира киселините. Работата на мазнините е да ни предпазят. Също така в киселинната средата микробите се развиват много бързо и изразходват важните за нас хранителни вещества. Тялото остава гладно, защото не получава от ценните за него вещества и ни кара да ядем още и още, за да си ги набави.

Има начини да се балансира ниското pH. Важно е да се приемат зелени зеленчуци, които са силно алкални храни. Около 70% от дневното меню на човек трябва да включва алкални храни. Също е препоръчително да се избягват храни, които формират киселини. Но ако все пак човек не може да избегне да яде храна, която е силно киселинна, трябва задължително да добави такава, която е силно алкална, за да се постигне баланс. Например към една свинска пържола, е хубаво да се добави голяма салата, включваща високо алкални зеленчуци.

Важно е поне един ден в седмицата да се прави пречистване като се консумират само високо алкални храни – салата или зелени сокове. А сутрин на гладно хладка вода с лимон, който алкализира водата и създава алкална среда е една от препоръките на специалистите по хранене. Вода с лимон може да се пие през целия ден. Добавянето на пшенична трева в сока също се препоръчва. Ако нивата на pH при вас е много ниско, то е необходимо да се консумират плодове с нисък гликемичен индекс.

Всъщност е добре да се постигне баланс, защото нито прекалено киселинната среда е полезна, нито прекалено алкалната.

Ето и някои правила за балансирано хранене:

• Хранете се бавно и спокойно

• Не преяждайте, а изяждайте количеството, което ви засища

• Важно е да се храните разнообразно и цветно – повече плодове и зеленчуци

• Не консумирайте храни, които не ви действат добре, водят до раздразнение и подуване на стомаха

• Не смесвайте прекалено много храни в едно хранене

• Приемайте колкото се може повече свежи и екологично чисти храни

• Сдъвквайте храната си добре – слюнката има огромно значение в смилането на храната

• Не пресолявайте ястията си

• Консумирайте по-малко силно киселинни храни – свинско, телешко месо, рибни консерви, подсладени плодови сокове, газирани напитки, тестени, сладкарски, шоколадови изделия, кафе и бира

• Заместете белия ориз с кафяв

• Поне веднъж седмично консумирайте алкални бобови култури, като зелен или зрял боб, грах, леща

• Избягвайте полуфабрикатите

• Яжте пълнозърнест хляб, богат на фибри – хлябът, направен от брашно от покълнала ръж, лимец и бобови растения, е най-полезен за организма.

• Редувайте минералната вода с изворна или пийте само изворна

• Пиенето на вода по време на хранене не се препоръчва

• Изпивайте ежедневно 1.5-2 л вода с неутрално или леко алкално рН

• Поне два пъти годишно се препоръчва да прави човек едноседмично пречистване с пресни плодове и зеленчуци и зеленчукови сокове, за да си създаде добър алкален резерв

Голяма част от режима е и движението. За да се отървем от стреса е хубаво да спортуваме или просто да се разходим в близкия парк, да обиколим блока или потичаме.

Дали една храна е алкална или киселинна се определя от съдържанието й на минерали. Така например едни от алкално-образуващите елементи са калий, натрий, магнезий, калций, желязо, а от киселинно-образуващите са фосфор, сяра, хлор, йод, манган.

Ето списък на алкални и киселинни храни:

  • Високо алкални храни – боб, авокадо, цвекло, моркови, зелен фасул, спанак, фурми, къпини, малини, боровинки, нар, кисело грозде, сливи, сушени плодове, бадеми, зрели банани
  • Неутрални мазнини – студено пресовани, от авокадо, от кокос, от бадеми, от рапица, от памуково семе, от слънчоглед, от соя, орехови, зехтин, шафранови
  • Алкални храни – маруля, карфиол, пресни картофи (с люспите), броколи, брюкселско и обикновено зеле, краставица, домат, артишок, целина, хрян, магданоз, кестени, патладжан, чесън, прясна и сладка царевица, праз лук, манго, пъпеш, диня, кайсия, ябълка, череши, джинджифил, грейпфрут, лимони и кората им
  • Високо киселинни храни – алкохол, тютюн, хляб, кафе, кофеин, фъстъци, ориз, ръж, спагети и други видове паста, месо, риба, пиле, захарна тръстика, житни растения, яйчен крем, лекарства, мед, просо, всички видове брашно, овесени храни, зърнени храни, сорго
  • Киселинни мазнини – масло, свинска мас, маргарин, сметана
  • Киселинни храни – кашу, сушен кокос, плодови желета, аспержи, сладко грозде, жълтък на яйце, боровинков сок и концетрат, продукти от пастьоризирано мляко, сушен грах, бяла захар, газирани напитки, миди

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види