Снимка: Kal Visuals

Какво ни прави щастливи?

Има едно революционно изследване в психологията - проучване на Харвард, продължило повече от 75 години, за да разкрие какво всъщност ни прави здрави и щастливи.

То проследява живота на две групи хора от 1938 г., които тогава са на възраст между 12 и 20 години. На всеки 2 години те били разпитвани на всякакви теми, включително качеството на браковете им, удовлетворението от работата им и социалните им дейности. На всеки 5 години било проверявано физическото им здраве, включително чрез рентгенови снимки на гръдния кош, кръвни изследвания, урина и ехокардиограми. Наблюдаван бил и животът на децата им (от поколението на бейби бумърите), за да се разбере как това се отразява на здравето и благополучието им през годините.

И какъв е отговорът на големия въпрос? Какво ни прави здрави и щастливи?

Ако си мислите, че това са парите и славата, не сте сами. Според психиатърът Робърт Уолдингер обаче жестоко сте се объркали. Като един от директорите, провели това изследване, Уолдингер, знае по-добре от всеки кои фактори определят щастието ни. В презентацията си за TED, той споделя:

Най-категоричният извод, който направихме от това 75-годишно изследване, е този: Добрите взаимоотношения с хората ни поддържат по-щастливи и по-здрави.

Точно така. Обичта е тази, която предвещава щастието и удовлетвореността ви от живота. И по-конкретно, проучването показва, че когато имате човек, на когото можете да разчитате, нервната ви система е по-спокойна, мозъкът ви е по-здрав, а емоционалните болки по-слаби.

Данните ясно сочат, че за тези, които се чувстват самотни, е много по-вероятно да страдат от болест на по-ранен етап и да умрат по-млади.

Не е толкова важен броя на приятелите ви, нито пък това дали сте в сериозна връзка. Важно е качеството на взаимоотношенията ви с близките ви хора.

Няма значение дали имате голяма компания от приятели, нито пък дали сте в съвършена романтична връзка. Качеството на взаимоотношенията ви има значение - колко са дълбочинни и колко са искрени; доколко можете да се отпуснете и да бъдете себе си в компанията на някого; доколко той ви познава и ви приема наистина такива, каквито сте.

Откритията на харвардското проучване ни напомнят колко е важно да приоритизираме в живота си именно тези автентични връзки, които имаме с близките си. Защото учените са категорични - в крайна сметка, колкото и пари да имате, без обичта на близките си, няма да бъдете щастливи.

За да разберете напълно значимостта на изследването, гледайте видеото.

по TED 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види