Снимка: Nathalia Bariani

Тайните на успешните връзки

Марк Менсън е известен американски блогър с над 2 милиона последователи. Преди известно време той ги подканва да споделят дали са имали щастлива връзка, която е по-дълготрайна от 10 години, и така събира отговорите на 1 500 души.

С това той установява, че отговорите са много сходни: "Това бяха все умни хора, които умеят да се изказват, хора от цял свят, със своите истории, трагедии, грешки и победи." Различни истории, но едни и същи изводи. Ето кои са някои от най-важните причини за дълготрайна и щастлива връзка.

Бъдете заедно по правилните причини

За да разберем кои са правилните причини, първо трябва да елиминираме погрешните. А грешните според последователите на Менсън са: натискът от семейството и приятелите; усещането, че когато сте сами, сте загубеняк/чка и затова се примирявате с когото и да е, навит за връзка; да сте във връзка заради добрия имидж (тогава, когато всичко изглежда перфектно на снимки, но в действителност искрени чувства липсват); когато сте млади и наивни и си мислите, че любовта е отговорът на всичко.

Истината е, че за да бъде успешна връзката, и двамата участници трябва да изпитват искрено уважение и дълбоко възхищение един от друг.

Създавайте си реалистични очаквания

Според Менсън в древността хората са смятали, че любовта е болест - родителите предупреждавали децата си да не правят глупости от любов. Защото любовта ни кара да се чувстваме невероятно, но ни прави ирационални.

Не трябва да позволяваме на необузданите ни емоции да ръководят решенията ни, които имат отношение към дългосрочните ни планове. Според Менсън истинската любов е избор: "Това е постоянна ангажираност към човека, независимо от моментната ситуация. Това е ангажимент към човек, за когото знаете, че няма винаги да ви прави щастливи, нито пък това се налага! – човек, който има нужда да разчита на вас от време на време, точно както и вие на него."

Една много по-трудна форма на любовта, но в крайна сметка, и по-удовлетворителна.

Уважението е по-важно от комуникацията

Някои проучвания твърдят, че най-важният фактор за дълготрайна връзка е комуникацията. Да, тя е важна, но Менсън забелязал, че хората с бракове по-дълги от 20 години са посочили уважението като най-важен фактор за тях.

Комуникацията все някога ще се провали. Конфликтите са неизбежни и тогава единственото, което може да ви задържи е взаимното уважение. То е свързано и с доверието в другия – доверието, че партньорът ви прави възможно най-доброто спрямо ситуацията.

Уважението е признак за доверие, а двете неща са основната сила във всяка успешна връзка.

Говорете за всичко, особено за болката си

Тук идва важността на фактора комуникация.

Менсън получава стотици съобщения всяка седмица от хора, които искат да получат съвет за връзката си. В тях те описват страданието си, а Менсън най-често им отговаря така: "Вземете това съобщение, което сега ми пратихте, разпечатайте го и го покажете на партньора си. После може да ме попитате пак."

Ако нещо ви притеснява, трябва да го споделите с човека до вас. Така изграждате доверие и интимност помежду си.

Здравата и щастлива връзка изисква двама здрави и щастливи души

Ключовият момент тук е индивидуалното щастие на всеки. Необходимо е да пазим своята идентичност, интереси и виждания. Опитите да контролирате партньора си (или пък да му се подчинявате), за да бъдете щастливи, са обречени на неуспех. Това само ще повреди на самоличността ви и ще направи и двама ви нещастни.

Вместо това, вземете щастието си в свои ръце. Както е написал един от читателите на Менсън:

Никога не предавайте своята същност заради човека, с когото сте. Това няма да бъде от полза за никого. Осмелете се да бъдете себе си, но и оставете партньора си да бъде себе си. Все пак това са двамата души, които са се влюбили един в друг навремето.

Давайте си пространство

Отделни кредитни карти. Различни приятели и различни хобита. Отделни екскурзии или почивки. Самостоятелни бани, а защо не и спални? Всички това е пространство, което ви осигурява самостоятелност.

Много хора се страхуват да дадат на партньора си повече пространство, защото се боят, че той няма да поиска да бъде близо до тях. Но това желание за контрол е нездравословно. То е признак на липсата на уважение.

Приемете начините, по които се променяте и израствате

Хората се променят. Най-успешните връзки разбират това и умеят да приемат промените.

Много от читателите на Менсън са оцелели след някои необикновени и предизвикателни промени: смяна на религията, смяна на държавата, смъртта на близки хора, промяна на политически възгледи. Тези връзки са здрави, защото участниците в тях умеят да се адаптират към промените и позволяват на партньора си да се развива така, както иска.

Усъвършенствайте кавгите си

Тези, които умеят да спорят, остават заедно.

Истината е, че винаги ще има неща, за които да сте на различно мнение. Двойките, които знаят как да се справят с конфликтите, оцеляват.

Какво не трябва да правите по време на спор?

Не критикувайте характера на партньора си. Не се защитавайте, като обвинявате другия. Не се обиждайте. Не заплашвайте да си тръгнете и не игнорирайте партньора си. Не подхващайте стари кавги в нови спорове. Ако стане напечено, направете си почивка. Не забравяйте, че "да бъдеш прав" не е толкова важно, колкото взаимното уважение. Не е нужно да мислите еднакво, но е нужно да уважавате начина, по който другият мисли.

Научете се да прощавате

Ако ще се карате, ще се наложи и да прощавате. Само така ще запазите любовта си. Както е написал един от читателите на Менсън: "Щастливо женен от 40 години. Това, което мога да ви посъветвам, е: избирайте битките си. Някои неща имат значение и може да се разстроите от тях. Повечето обаче не са такива. Ако се карате за малки неща, то ще се карате през цялото време; малки неща изскачат по цял ден, това може да отнеме цяла вечност. Помислете си, това малко или голямо нещо е? Струва ли си тази кавга?"

Сексът е от значение

Да бъдем по-точни. Сексуалната удовлетвореност е от значение.

Експерименти. Изживяване на фантазии. Ангажираност за честа практика. Каквото и да ви е необходимо, важното е накрая всеки да се чувства сексуално удовлетворен. Сексът не просто прави връзката здравословна. Понякога той може да излекува връзката. Ако нещата са станали сложни, опитайте да правите секс всеки ден. И тогава, сякаш с магическа пръчка, нещата значително ще се подобрят.

по Ideapod

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види