Снимка: Getty Images

Какво печелят и какво губят партиите в Германия от новото коалиционно споразумение

Германска социалдемократическа партия (ГСДП)

Придобивки: Много от пасажите в коалиционното споразумение носят белега на ГСДП - от оптимистичните фрази за Европа до плановете за бъдещи федерални инвестиции и по-големи разходи за образование. Освен това, в планирания кабинет ГСДП успя да вземе общо шест ресора, включително такива ключови като финансите, външните работи и труда и социалните грижи. Дали това ще бъде достатъчно за членовете на партията в цялата страна, за да одобрят коалиционната сделка, тепърва ще видим.

Загуби: ГСДП трябваше да отстъпи по част от трите основни пункта, които се надяваше да наложи. Първо, лимитите по трудовите договори няма да бъдат премахнати, а само ограничени. Второ, категоричното придвижване към "здравно осигуряване на гражданите" с един стълб и прекратяването на настоящата система с два стълба на обществено и частно здравно осигуряване е под въпрос. Ще бъдат разработени предложения за обща нова рамка за вноски за обществено и частно осигуряване. Само че решението дали предложенията ще бъдат приложени остава за по-късно. Трето, по-нататъшните стъпки за облекчаване на процедурите за събиране на семейства на бежанци не са така ясно очертани, както желаеше ГСДП. 

Християндемократически съюз (ХДС) 

Придобивки: Първо (и най-важно) - партията на Меркел отново успя да състави коалиция, макар че тя тепърва трябва да получи одобрението на редовите членове на Социалдемократическата партия. След провала на предишния опит да състави правителство с либералните Свободни демократи и Зелените това беше по-малкото зло. ХДС действително постигна в коалиционното споразумение по много точки, по окито ГСДП от своя страна не успя да се наложи. Един пример са пенсиите. Ще има минимално пенсионно равнище, но засега то няма да е чак толкова далеч от вече предвиденото гарантирано ниво. Впоследствие ще заседава пенсионна комисия - нещо, за което ХДС настоява от месеци, понеже смята настоящото финансиране на пенсиите за стабилно. И още една точка от коалиционното споразумение носи отпечатъка на ХДС: ангажиментът за балансиран бюджет.

Загуби: ХДС трябваше да пожертва много при назначенията в кабинета. Партията изгуби две ключови кресла - на вътрешните работи и на финансите, чакар че се сдоби с икономическия портфейл.

Християнсоциален съюз (ХСС) 

Придобивки: Хорст Зеехофер, лидерът на ХСС (баварската сестринска партия на ХДС), известен с прозвището "господин Горна граница" заради настояването на партията за ограничаване на притока на бежанци, съумя да тласне ХДС към компромис. Освен това едно ключово искане на ХСС за увеличаване на "майчинските пенсии" (за жените, които не са имали възможност да работят и затова получават малки пенсии по старост) беше договорено, макар и в редуцирана форма. Що се отнася до министерските портфейли, ХСС запазва своите три по-малки министерски поста, а Зеехофер, който скоро ще се оттегли от поста премиер на Бавария, ще получи позиция начело на суперминистерство, обединяващо вътрешните работи, строителството и вътрешната сигурност.

Загуби: ХСС бе принуден до голяма степен да се откаже от първоначалното си искане за горна граница за бежанците. Освен това неща като общонационален референдум, за какъвто настояваше партията, също не фигурират никъде в текста на коалиционното споразумение.

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види