Cleopatra (1917)

Изгубените филми

Най-ранните филми в историята са истинска революция, както в изкуството, така и в социален аспект. Историите от екрана много бързо намират път до сърцата на хората и съдбата на екранните герои често означава много за аудиторията. Защото къде се е чуло и видяло такова чудо - картинките да се движат!

За съжаление, около 80% от филмите на ранното кино са безследно изгубени, поради различни причини. В това число са някои от най-важните заглавия от историята на това изкуство, които няма да останат за поколенията.

Вижте кои са изгубените филми в киното и техните разнообразни сюжети в историята.

The Story of the Kelly Gang (1906)

Източник: Cinema Crazed

Първият пълнометражен филм от над 1 час е австралийската биографична драма за най-известния престъпник в историята на страната.

26 години след като Нед Кели е екзекутиран от властите, импресиариото от Мелбърн, Чарлс Тейт се наема с режисьорската работа по филма. Опитът е изключително успешен и самият Нед Кели би се зарадвал от зараждащата се мода на филми за бандити в Австралия.

Но пък властите отново са срещу него, защото "The Story of the Kelly Gang" и всички подобни филми са забранени с мотива, че възпяват престъпници.

Така знаменитият филм за легендарния разбойник-защитник на онеправданите е изгубен, а само лента с девет минути от него е открита случайно през 1979 г.

The Life of General Villa (1914)

Източник: Wikimedia

Историята за това е толкова известна, че през 2003 г. излезе филм за този филм с участието на Антонио Бандерас.

През 1914 г. едно холивудско студио предприема нетрадиоционен, рискован, но в крайна сметка исторически ход. Те сключват сделка с Панчо Виля - една от водещите фигури в бушуващата през границата Мексиканска революция. Американски екип договаря да получи ексклузивното право да заснеме кадри от мястото на сраженията с участието на самия Виля и неговата армия.

Немият филм е първото по рода си документално кино, директно от бойното поле и става изключително популярен. Лентата е съдържала както реални битки, така и фалшиви сражения с бойците на Виля. Той пък е получил от студиото пари и добър имидж в Америка, така че всички са били доволни. Всичко е било официално документирано и в наши дни договорът между двете страни е изложен в музея на Мексико Сити.

За съжаление, през 1923 г. Панчо Виля е застрелян на улицата, а от филма за него са останали само нередактирани сегменти. 

Cleopatra (1917)

Снимките на главната актриса Теда Бара в тази роля са толкова иконични за зората на киното, че едва ли бихте предположили, че филмът е изгубен. Както и повечето с нейно участие...

Интересен факт за филма е, че той е базиран не на една, а на три творби - романа на Х. Райдър Хагард, пиесата на Шекспир и писетата на Емил Моро и Викториен Сардо.

За времето си "Cleopatra" е един от най-скъпите и грандиозни филми, особено откъм декор и костюми. Тогава продукцията е струвала около 500 хил. долара, което е около 10 млн. долара в днешни пари. Филмът има страхотен успех в кино салоните и затова е толкова странно, че е загубен завинаги.

Humorisk (1920)

Източник: Wikimedia

Това е първият филм на прочутите американски комици братя Маркс, както и единственият им ням филм. Любопитното е, че в този филм от началото на 20-те комиците играят различни роли от познатите на феновете им след това.

"Humorisk" е унищожен от един от братята – Граучо, който е разочарован от продукцията след само една прожекция. Следващият филм на братята е чак след 9 години и се казва "The Cocoanuts."

The Mountain Eagle (1927)

Източник: The Hitchcock Zone

Немият филм от 1927 г. е втори във филмографията на Алфред Хичкок, но той самия едва ли е искал да си спомня за него .

Британският филм е мелодрама, заснета в Германия и Австрия през 1925 г., чийто сюжет се развива в Кентъки, САЩ.

Продуцените изобщо не харесват крайния резултат от снимките и отказват да пуснат филма по кината, преди режисьорът да спечели популярност с други филми.

Когато най-накрая излиза, филмът не се харесва нито на публиката, нито на самия Хичкок, който твърди, че е бил облекчен от мисълта, че "The Mountain Eagle" е изгубен.

От филма в наши дни не е останало нищо, а Британския филмов институт издирва под дърво и камък оцелели копия.

Convention City (1933)

Източник: Imdb

Този филм е комедия, която на много хора в днешно време може да им се види като политически некоректен кошмар. За времето си обаче филмът е имал огромни шансове за успех, както заради пиперливия хумор, така и заради звездния състав, сред които са имената на Джоан Блондел, Дик Пауъл, Мери Астор и други.

Филмът обаче среща сериозни затруднения с цензурата на Американската филмова асоциация, заради "рискови" диалози. Така някои откровено похотливи реплики трябва да отпаднат от сценария, а на Джоан Блондел е било забранено да се показва гола във филма. В крайна сметка филмът е забранен.

За да реши проблема, един от шефовете на студиото - Джак Уорнър, нарежда всички копия от "Convention City" да бъдат унищожени през 1943 г. 

The Patriot (1928)

Източник: Imdb

Този филм е изчезнал безследно, въпреки че е постигнал голям успех при излизането си през 1928 г. "The Patriot" е режисиран от Ернст Лубич, а в главните роли са Емил Джанингс, Флорънс Видор и Луис Стоун.

Историята на руския цар Павел I е толкова завладяваща за съвременниците си, че "The Patriot" е номиниран за 5 награди Оскар и печели в категорията за сценарии. Всичко това при положение, че е единственият ням филм, който участва в номинациите през съответната година. В този смисъл загубата му е наистина тъжна новина за киното.

London After Midnight (1927)

Източник: Imdb
 

Това е една от първите хорър кино истории и затова може би й отива да бъде изгубена.

Филмът от 1927 г. е на режисьора Тод Браунинг, който по-късно ще направи едни от първите филми за Дракула. За съжаление, лентата е унищожена при пожар в архива на MGM през 1967г.

За щастие, този филм може да не е изцяло загубен, защото е бил разпространен и в чужбина, и някое копие все още може да се появи отнякъде.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види