Китовите акули приемат стотици парчета пластмаса дневно

Снимка: Toa Heftiba

Микропластмасата - сериозна заплаха за морските гиганти

Микропластмасата и съдържащите се в нея токсични химикали представляват сериозна заплаха за едри морски животни като китове, акули и манти, които филтрират храната си, предупреждават учени.

Представителите на тези видове поглъщат хиляди кубични метри морска вода дневно, за да уловят планктона, с който се прехранват. По този начин микропластмасата (пластмасови частици с диаметър под 5 милиметрa) попада в храносмилателните им системи пряко - от замърсена вода или непряко - чрез заразена плячка, обясняват авторите на изследването, публикувано в сп. "Trends in Ecology & Evolution". 

Учените смятат, че химикалите и замърсителите от пластмасата могат да се натрупват с десетилетия, водейки до изменения в растежа, развитието и възпроизводството на животните, в това число и до намалена плодовитост. 

"Окончателната зависимост между поглъщането на микропластмаса и излагането на токсини при филтриращи животни остава да бъде потвърдена. Проучвания при морски птици и малки риби обаче установили подобна връзка", казва Елица Германов от университета "Мърдок" в Австралия, ръководител на изследването. 

Специалистите отбелязват, че много от въпросните животни, например мантите, спадат към застрашени видове, което затруднява измерването на концентрациите на микропластмаса чрез стандартни методи. За целта учените използват усъвършенствани средства за анализ. 

Авторите на настоящото проучване отчитат например, че застрашените китови акули могат да погълнат до 171 артикула дневно, след като са установили наличие на средно 0,7 пластмасови изделия в кубичен метър вода в залива на полуостров Долна Калифорния. 

Изследователите подчертават, че заради прогнозите за увеличено производство на пластмаса в глобален план, бъдещите проучвания трябва да бъдат насочени към крайбрежните региони, където замърсяването с микропластмаса се "застъпва" с важни средища за изхранване и размножаване на застрашени морски животни. 

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види