Стопкадър Youtube

Според нов италиански филм Мусолини "се е върнал" - но тръгвал ли си е изобщо

Мъж с гола глава и издадена напред брадичка, с ботуши и униформа буквално пада от небето в съвременен Рим: фашисткият диктатор Бенито Мусолини се е завърнал, такъв е сюжетът на нов италиански филм, който излиза тази седмица.

Той се казва "Соно торнато" (на италиански "Върнах се") и тръгва по кината в разгара на кампанията за парламентарните избори на 4 март и на фона на национални дебати за изглежда продължаващата равносметка с тоталитарното минало на Италия.

"За разлика от германците, италианците така и не са си изработили ясна позиция за своя диктатор. Сякаш са забравили колко опасен е бил, все едно са забравили уроците на историята", каза в понеделник на обяд с журналисти режисьорът на филма Лука Миниеро.

Филмът му е римейк на германската кинопродукция от 2015 г. "Той пак е тук", създадена по роман бестселър, в който нацисткият лидер Адолф Хитлер възкръсва в Берлин през 21 век и се радва на изненадваща популярност.

Германският оригинал е издържан по-скоро в стилистиката на т.нар. псевдодокументална комедия, а "Върнах се" е по-класическа комедия, на моменти с елементи на фарс.

В творбата има няколко епизода, заснети със "скрита камера", в които хора приветстват бившия си лидер с фашисткия поздрав. Филмът завършва как Мусолини става звезда на телевизионно токшоу.

"В германския филм, когато Хитлер се появява, германците са почти ужасени; в Италия хората искат да си направят селфита (с Мусолини)", каза пред репортери Масимо Пополицио, актьорът, който играе Дучето.

"Докато правехме интервюта (за филма), забелязах дълбока носталгия по времена, които хората не са преживели лично", каза Франк Матано, актьор, изпълняващ поддържаща роля.

"Дядо ми държеше у дома статуетки на Мусолини, той обичаше Мусолини - много хора, включително дядо ми, са забравили какво е правил Мусолини", отбеляза Матано, 28-годишна бивша звезда от Youtube.

Мусолини управлява от 1922 до 1943 г. праща в затвора политическите си опоненти, през 1938 г. въвежда антиеврейско законодателство и по време на Втората световна война вкарва Италия в катастрофална кампания на страната на Хитлерова нацистка Германия.

Между 1943 и 1945 г. е начело на нацистка марионетна държава в Северна Италия, а в края на войната е убит от партизани при опит да избяга в Швейцария с любовницата си. Тялото му е провесено с главата надолу на един от площадите в Милано.

Днес обаче наследството на режима му все още е видимо в Италия. 

В повечето градове сградите от времето на Мусолини, често пъти изписани с фашистки лозунги, стоят непокътнати; в магазинчета и на пазари се продават сувенири с тази тематика; а маргинални крайнодесни групировки свободно декларират фашистките си възгледи.
Миналата година депутатът от управляващата лявоцентристка Демократическа партия Емануеле Фиано внесе законопроект, криминилизиращ показването на обществени места на нацистки и фашистки символи.

Той беше приет в долната камара на парламента, но не и в Сената. Много коментатори - повечето, но не само от десния спектър - го окачествиха като посегателство срещу свободата на словото.

Според Марко Тарки, преподавател в Университета във Флоренция, който е експерт по крайната десница, трябва да се подхожда спокойно към миналото на Италия.

"Много италианци гледат на фашизма като на исторически въпрос, а не политически, което оправдава събирането на предмети от онова време. Да се криминализира това ще бъде тиранично, глупаво и контрапродуктивно", каза той пред ДПА.

Историците са показали, че управлението на Мусолини е "многолико" и се е радвало на истинска популярност, затова би било по-добре нещата да се разглеждат именно от този ъгъл, а не просто да се осъжда всичко, заяви Тарки.

Преподавателят косвено критикува италианския президент Серджо Матарела, който миналата седмица каза, че "е доста погрешно и неприемливо" да се твърди, че "фашизмът има и добри страни".

Макар в Италия неофашистските партии досега да са били маргинално явление, с резултати на изборите от по около процент, крайнодесни партии, противопоставящи се на имиграцията, като Северна лига, са над десет пъти по-популярни.

На 26 януари лидерът на Северната лига Матео Салвини осъди преследването на евреите, но добави, че при фашизма "са станали и много (добри) неща", като например пенсионните реформи и програмите за развитие на инфраструктурата. 

Авторите на "Върнах се" заявиха, че не са имали намерение да правят идеологизиран филм: по думите им те са използвали призрака на Мусолини, за да изобличат отрицателни черти на италианското общество с ендемични прояви. 

"Неговите пороци, неговият цинизъм са отражение на нашите собствени отрицателни страни, на нашите пороци", каза авторът на сценария Никола Гуалианоне.

Филмът излиза днес по кината (ще бъде показан в 400 киносалона) и предварителните очаквания бяха за голям брой зрители. Той има вече и доста знаков почитател.

"Наистина ми хареса", каза пред информационната агенция АдН-Кронос внучката на Мусолини Алесандра, европейски депутат от партията на бившия премиер Силвио Берлускони "Напред, Италия".

"Това е филм, който не слага в устата на дядо ми думи, които никога не е изричал, просто показва как биха реагирали хората, ако го видят на живо", добави тя. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види