Снимка: Pixabay

Месец януари ще завърши със "Супер синя кървава Луна"

Нощното небе на 31 януари ще поднесе рядък троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение. Рядкото застъпване на астрономически явления ще даде възможност на учените да разберат повече за еволюцията на лунната повърхност, съобщава сайтът Спейс. 
Спектакълът, с който ще завърши месец януари, е наречен "Супер синя кървава Луна" и не е наблюдаван от над 150 години. 

Пълната луна се нарича суперлуна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята. Синя луна се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Съвпадащото с него пълно лунно затъмнение ще придаде на естествения спътник на Земята червеникав оттенък, заради който Луната се нарича кървава. 

Застъпването на тези явления ще даде възможност на учените да наблюдават какво се случва на повърхността, когато Луната се охлажда бързо. Това ще им помогне да проучат по-добре характеристиките на лунния реголит - слой от почва и скален материал, покриващ твърди скали, и как той се променя с течение на времето. 

"По време на лунно затъмнение температурните колебания са толкова драматични, че за няколко часа повърхността на естествения ни спътник се превръща от фурна във фризер", обясняват специалисти от Центъра за космически полети "Годард" в Грийнбелт, Мериленд.

Скалите на Луната периодично се затоплят и охлаждат, докато повърхността й е осветена или затъмнена. Този процес е изучаван и преди и е разкрил достатъчно информация за реголита. Рязката температурна смяна обаче ще помогне специалистите да изследват по-задълбочено най-загадъчните му характеристики.

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види