Снимка: Getty Images

Гласът на жените липсва в поп индустрията

Жените са слабо представени в поп индустрията - проблем, за който особено отчетливо може да се съди по номинациите за водещите музикални отличия - наградите "Грами", сочат резултатите от американско проучване. 

Авторите му от Южнокалифорнийския университет са отчели съществен дисбаланс между мъжете и жените в поп индустрията последните шест години, анализирайки пол, раса и етническа принадлежност на изпълнителите, авторите и продуцентите на над 600 песни. 

"Гласът на жените просто липсва от популярната музика. Това е още един пример за случващото се в развлекателната екосистема - дамите са изтласкани до ръба или са изключени от творческия процес", казва Стейси Смит от изследователския екип. 

Проучването показва, че макар за посочения период Риана, Ники Минаж и Тейлър Суифт да са доминирали в чартовете, зад техния успех стоят много малко жени. 

Връщайки се към наградите "Грами", специалистите отбелязват, че сред общо 899 претенденти за наградите "Грами" през последните шест години, мъжете са били 90,7 процента, а жените - едва 9,7 процента. 

Изследователите отчитат също, че за посочения период под десет процента от номинираните в категориите за запис или албум на годината са били жени. За същия период в продуцентската категория не е номинирана нито една жена. 

Тази година в категорията за запис на годината също липсва женска номинация. Единствената номинирана в категорията за албум на годината е новозеландската певица Лорд за "Melodrama". 

Наградите "Грами" ще бъдат раздадени за 60-път на 28 януари на церемония в зала "Медисън скуеър гардън" в Ню Йорк. 

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види