Снимка: Snatty89 / Deviantart

Човешката коса може да побелява в рамките на 24 години или 24 часа

Знаем, че скоростта на отминаващите години карат нас да стареем, кожата ни да губи своята еластичност, да се появяват бръчки по лицето ни, а косата ни – да побелява. А що се отнася до косата, побелява ли тя от стрес и възможно ли е екстремни нива на стрес да доведат до екстремно побеляване на косата ни? Учени се стремят да обяснят това след редица исторически събития, довели до плашещи резултати.

Осъдени на смърт затворници като Сър Томас Мор (1535) и Мария Антоанета (1793) са побелели за една нощ преди екзекуцията си. Лорд Байрон също описва в своя биографична книга как капитан на кораб, попаднал в окото на жестока буря, оцелява в корабокрушение, за да открие, че за нощ, цялата му коса е побеляла.

През 1982 г. пилотът на самолет кап. Ерик Муди излита от Коала Лумпур в ясно небе и в компанията на щастлив и усмихнат екипаж. Малко след излитането на самолета обаче, двигателите му един след друг отказват, след което капитанът е длъжен да съобщи на екипажа и пътниците тази новина. Капитанът успява да направи аварийно кацане на летището в Джакарта. На следващият ден забелязва побеляване на кичур от косата си, като в рамките на година побелял напълно.

За да проумеем този процес, първо е належащо да сме наясно с косата и начина, по който тя търпи промени. Представете си, че скалпът ви е фабрика. Продуктът на тази фабрика – косата, която всеки ден виждаме, сресваме и мием, се състои от мъртви клетки. Скалпът непрекъснато я "изтласква", което наричаме "растеж", а клетките, наречени меланоцити, са отговорни за произвеждането на достатъчно количество пигмент. Фоликулите на здрав млад човек продуцират руса, кестенява, червеникава или черна коса. Здравото функциониране на меланоцитите може да предотврати вредния процес, наречен оксидативен стрес или стресът, предизвикан от клетъчно, а не емоционално напрежение.

Но всичко това е временно. След 20 или 30-годишна възраст, нашите фоликули започват да предават фронта. Гените, които борят оксидативния стрес започват да отслабват. В резултат на това меланоцитите отслабват своята функция и накрая умират. Недостигът на пигмент предизвиква фоликулите да произвеждат безцветна коса. Други промени в този процес карат косата да изглежда по-суха и тънка от тази, която сме имали като млади. Мири Сайберг, дерматоложка, изучавала косата и кожата в продължение на 20 години, обяснява, че стресът може да допринесе за посивяване на косъма, но не по начина, по който си го представяме. Според нея стресът е по-вероятно да предизвика косопад, отколкото посивяване. Но има изключения. И редица исторически случаи доказват това. Въпреки че оксидативният и емоционалният стрес са две различни неща, помежду им съществува връзка. "Много силен или хроничен емоционален стрес може да предизвика оксидативния,“ обяснява д-р Сайберг, и продължава "проведени са проучвания, които доказват, че екстремните нива на емоционален стрес могат да доведат на повишени нива оксидативен стрес.“

Не са изключени някои твърде характерни нездравословни процеси, протичащи в тялото, които могат да предизвикат скоростно побеляване на косата в по-ранна възраст. Учените твърдят също, че пушачите са 4 пъти по-склонни към преждевременно побеляване на косата спрямо непушачите. Друга причина може да бъде генна предразположеност. При някои хора, това се превръща в признак на чаровност и запазена марка, както например актьорът Стив Мартин, който започва екстремно да побелява преди навършване на 30 години. Подобна е и историята на Ричард Гиър. Толкова сме привикнали с белите коси на двамата актьори, че сякаш никога не са били различни. В крайна сметка, до голяма степен тяхното отношение към естествения за всички ни процес на стареене на тялото и побеляване на косата успява да наложи сред гилдията по-различен подход. И през ум не им е минавало да се прикриват. Вече много знаменитости възприемат отказа да прикриват белите си коси и дори един куп таблоиди публикуват материали за това колко добре изглеждат. Сред тях са Джордж Клуни, Джон Елиът, Хю Грант, Хелън Мирън и други. 

В заключение можем да обобщим, че вероятно не стресът предизвиква побеляване на косата ни, а стареенето, освен ако не се случи така, че да се сблъскаме с шокови обстоятелства, които рязко да предизвикат оксидативен стрес, който от своя страна, да обърка всичко, случващо се в главата ни. Независимо дали е това, необичаен здравословен фактор или генетична предразположеност обаче, надяваме се да сте се убедили в това, че побелялата коса има своя чар.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види