Снимка: pixabay.com

Шоколадът може да бъде средство срещу диабет тип 2

Съединения в какаото стимулират секрецията на инсулин

Шоколадът може да се окаже необичаен съюзник в борбата срещу диабет тип 2, твърдят американски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".  Изследователи от университета "Бригам Йънг" са установили, че определени съединения в какаото помагат на тялото да секретира повече инсулин и да реагира по-адекватно на повишените нива на глюкозата. 

Снимка: pixabay.com

Инсулинът е хормон, регулиращ кръвната захар, чиито нива са повишени при пациенти с диабет тип 2. При страдащите от заболяването тялото не произвежда достатъчно инсулин или не преработва правилно кръвната захар. 

В дъното на процеса стоят бета-клетките, обитаващи региони в панкреаса, известни като Лангерхансови острови. Въпросните клетки са специализирани в производството на инсулин. Те също така секретират хормона амилин, който "слага спирачки" на количеството глюкоза, попадащо в кръвта. При диабет тип 2 обаче бета-клетките не функционират правилно и не са в състояние да вършат работата си ефективно. 

Авторите на настоящото проучване са открили, че съединения в какаото, известни като мономери на епикатехина, подобряват способността на бета-клетките да секретират инсулин. 

За целите на изследването специалистите са поставили мишки на богата на мазнини диета, след което са добавили към храната им какаови съединения. Учените са открили, че мономерите на епикатехина не само помагат на гризачите да се справят по-добре с повишените нива на кръвната захар, но и допринасят за понижаване на степента на затлъстяване. Експертите отбелязват, че откритието им не означава, че хората трябва да се тъпчат с изобилстващ от захар шоколад. "Това, което Ви трябва, са полезните съединения в какаото", пишат изследователите в сп. "Джърнъл ъв нютришънъл байокемистри". 

Затова ключово се оказва съдържанието на какао в шоколада, който консумирате. Обръщайте внимание на процентното съдържание на какао, посочено на гърба на опаковката. Черният шоколад се слави като най-полезен не поради друга причина, а защото най-често той съдържа поне 35% какао. По-високото съдържание на какао означава по-малко количество добавена захар в шоколада. Например, 72% какао в шоколад би трябвало да сведе до 12% по-ниско съдържание на захар. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види