Снимка: Mauro Mora

Защо винаги бързаме и какво можем да направим по въпроса

Препускаме от една задача към следващата, бързаме да се нахраним, нетърпеливи сме класът по йога да свърши. Бързаме, дори когато четем. Но защо? От алчност? Алчност - не за пари, а като непрекъснато желание за повече. Вършим нещо, но искаме да свършим други 20 неща в същото време. Искаме да направим или да научим всичко. Започваме 10 книги, но накрая не изчитаме докрай нито една. Дори когато пътуваме, тръгваме с дългите списъци с музеи, забележителности, барове, ресторанти и препоръки от приятели. Състезаваме се с времето, дори когато сме извън ежедневието си.

Алчността да бъдем навсякъде и с всеки, да гледаме всички най-нови филми, да бъдем добри в работата и в семейството си, да тренираме ума и тялото си, да се грижим за себе си, но и да бъдем винаги информирани в сегашния безкраен поток от информация. Всички тези искания и гонитбата, за да ги удовлетворим. Как да поберем всичко желано в един ден? Мислим непрекъснато как да оптимизираме деня си, пътуването си, всеки миг от живота си. Но какъв е резултатът от всичкото това бързане? Втурваме се, за да сграбчим мига, но това никога не е достатъчно, никога не ни носи удовлетворение, защото никога не се спираме, за да му се насладим истински – не умеем да ценим моментите, защото докато сме в тях оставаме алчни за нови, по-велики моменти.

Отдаваме се на този вид лакомия и дори не го разбираме. Вместо да се самонавиваме, че трябва да бъдем активни и да взимаме максимума от живота, може би е време да се научим да оставяме някои неща да минават покрай нас, без това да ни натоварва. Опитайте се да се освободите от тенденцията, от поне някои от идеите, в които сте се вкопчили (да имате всичко, да свършите всичко), от порива да бързате за нещо, за някъде, за някога.

Опитайте да замените алчността с щедрост. Щедростта е това, което може да ни помогне да се отдръпнем от егоцентричните си възгледи и да се обърнем към другите. Много е просто: обърнете се към друг човек и проверете от какво се нуждае, вместо да се фокусирате върху това, което вие искате да вземете от живота. Духът на щедростта означава да дадете от вниманието си – не просто да дадете, а да посветите вниманието си на друг. Когато сте сами, отдайте се на момента, посветете му вниманието си. Спасете се от непрестанната нужда да искате още и още, за да задоволите себе си и само себе си. Уловете себе си в този момент на нужда и го дарете на друг.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види