Снимка: iChaz McGregor

Мисли за страха от развода

Женени сте. Имате деца. Но не върви. Или пък нямате деца. И точно затова не върви. Идва моментът, в който мислите ви са пресечени от една плашеща и несигурна идея – тази за развода.

Проучване на екип от Университета в Торонто, проведено на седем етапа и публикувано през 2013 г. в Журнал на личността и социалната психология сочи, че страхът от самота кара хиляди хора да се задържат в нездравословни връзки с години, с партньори, които не задоволяват емоционалните им нужди. Те приоритизират статуса си пред качеството на романтичната връзка с партньор, който не им подхожда, по няколко открояващи се причини: страх от самота, страх от обществен натиск, страх от това дали ще си намерят друг партньор, страх от това да остареят сами.

Цялата тази несигурност дали да тръгнете по пътя, който ще доведе брака и отношенията ви до разруха, ще бъдете подложени на натиска от заобикалящите ви хора, а ако имате деца – как ще го приемат те или как ще промените живота им, могат да погълнат цялото ви същество и да замъглят представите ви за реалността. Какво да правите?

Просто се успокойте

Ако мисълта ви е ангажирана само и единствено със страха от последствията, което ви води до неконтролируема паника, първият съвет на психолозите е да се успокоите. Не можете даостанете в парализата на страха завинаги. Най-важно в такъв момент е да премислите и да отправите трезвен поглед върху ситуацията. Разводът е стъпка, която трябва да бъде обмислена спокойно и решително, независимо от това дали ще бъде предприета или потисната като идея в съзнанието ви. Не мислете за укорителните погледи на околните. Не мислете за всичко останало, пренебрегвайки себе си. Просто помислете за настоящата ситуация, за последствията и си представете какво би било да останете без този човек.

Освободете се от напрежението

Опитайте да премахнете товара от негативните емоции, свързани с партньора ви. Фокусирайте се върху положителните моменти, които сте преживели заедно. Опитайте да преглътнете обидата, огорчението от негативните събития и чувствата на пренебрежение и отхвърленост. Според съветите на психолозите можете да опитате да си зададете изпитателен срок, в който да положите усилия да оправите нещата. Всяка връзка минава през идеята за това "какво би било, ако се разделим". Кризите, които настъпват, са нещо нормално и напълно естествено. Но давайки си реалистичен срок за настъпване на промяната, вие давате и получавате шанс да положите усилия. Осведомете партньора си за изпитателния срок и се споразумейте да полагате взаимни усилия по посока положителна промяна. Не забравяйте – изпитателният срок не трябва да служи като ултиматум или заплаха. Целта му не е да "трупате черни точки", за да се убедите в решението за пристъпване към развод, а полагане на реални усилия по посока справяне с проблема и впоследствие – вземане на разумно и трезво решение дали сте готови да се разделите или да останете заедно.

За танго са нужни двама

Знаете, че връзката е като танц. Съвършенството му зависи от двете движещи се в синхрон тела. И дори и ритъмът да не е спазен, нещата все пак могат да се оправят. Но не търсете вината само в отсрещната страна. Всеки е способен да направи грешна стъпка, с която да развали съвършенството на танца. Но стремежът към синхрон трябва да бъде навременен и взаимен. Опитайте се да се поставите на мястото на своя партньор. Излезте от себе си и се опитайте да погледнете на своите стъпки през очите на човека до себе си. Успеете ли да го направите, ще бъдете способни да разберете поне част от мотивите за постъпите му, които не са ви се понравили. Никога не постъпвайте с партньора си така, както не бихте желали да постъпи той с вас.

Задавайте си правилните въпроси

Не "кой е виновен?", а "какво можем да направим, за да се подобрят нещата?". Ако в отговорът на този въпрос не виждате други възможни действия, то тогава вероятно е дошъл моментът да се разделите. Това не е нещо страшно. Въпросът е решението да бъде взето спокойно, да бъде узряло, а не импулсивно и излишно емоционално натоварено.

Разводът е отрицание на собствените ви решения

Вие обичате своята половинка. Или поне това е било така някога. Абсолютен факт е, че чувствата се променят. Изместват се от рутинни действия, битови дразги, обидни думи, конфликти и се превръщат в бледо петно на фона на всекидневните ви грижи. Но не забравяйте, че не някой друг, а именно вие избрахте човека, който спи до вас нощем. Помислете дали сте способни да зачеркнете собствената си преценка за него и чувствата, на които сте се доверили, за да предприемете значителната промяна, която ще промени живота ви завинаги.

Как да опитате отново?

Опитайте да контролирате емоциите си. Не избухвайте. Не заплашвайте половинката си с развод при всеки удобен момент. Психолозите дават съвети под няколко прости стъпки, които да се опитате да приложите, за да подобрите взаимоотношенията си:

Говорете.

Не споделяйте проблемите си с приятели и хора, които са склонни да ви защитават безрезервно, защото това е опасно. Може да ви "пренавие“, в случай, че не предоставяте обективна версия на семейните си проблеми и получите окуражаване по посока развод.

Говорете с партньора си.

Давайте му въздух и взимайте своя, за да може всеки от вас да получи време за себе си. Ако партньорът ви реши да излезе с приятели, вие използвайте времето да гледате хубав филм, прочетете дълго отлаганата книга или вземете топла вана.

Прощавайте.

Научете се да прощавате. Не е необходимо всяка грешка на партньора ви да бъде подлагана на детайлна рекапитулация на грешните решения, който е взел. Просто преглътнете, простете и продължете напред.

Извинявайте се.

Научете се да признавате грешките си. Покажете, че ви е грижа. Признайте чувствата на човека до себе си и имайте смелост да се извините за действията си.

Приоритизирайте правилно.

Оставете децата при роднини и организирайте романтична вечеря. Излезте на разходка. Прекарайте време заедно, говорете за връзката си, за отношенията си и се насладете на приятелството помежду си.

Как да сложите край?

Ако взаимно сте се уверили в необходимостта от крайни мерки, не се чувствате спокойни, щастливи и сигурни заедно, не се страхувайте. Имайте смелостта и хладнокръвието да обсъдите спокойно последствията от раздялата и действайте колкото можете по-бързо. Продължителният развод може да се окаже изтощителен за всички членове на семейството. Не се страхувайте от това, което ви очаква. Опитайте се да вземете разумни и справедливи решения. Действайте зряло. Не се поддавайте на излишни емоции и стрес. Не се страхувайте от самотата и в никакъв случай не се поддавайте на идеята, че е възможно да не срещнете никого.

Започнете на чисто

Тренирайте, грижете се за себе си, променете външния си вид и не си позволявайте да ви завладяват негативни емоции. Не си поставяйте етикет "разведен/а" сами. Просто започнете отначало. Запознайте се с нови хора и си дайте време, не скачайте бързо в нова връзка. Осмислете какво имате нужда да ви дава бъдещият ви партньор.

Търсете щастието.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види