Снимка: NASA

Бездействието е по-опасно за мускулите в космоса, отколкото хипоксията

В рамките на експерименти, които целят да се изследва въздействието на космическия полет върху здравето на човешките мускули, учени с изненада установиха, че бездействието е с по-голям отрицателен ефект от хипоксията.

Поради състоянието на безтегловност в космоса мускулите не е нужно да се напрягат. Затова е възможно силата им да отслабне и те да атрофират в резултат на бездействие.

Установено е, че състоянието на безтегловност има негативно въздействие върху редица органи и биологични системи, включително върху костите и мускулите, както и върху сърдечносъдовата, респираторната и нервната система.

Бездействието обаче не е единствената заплаха за мускулите в космоса. Астронавтите са изложени на ефекта от среда с малко количество кислород. Оксидативният метаболизъм, т.е. способността на митохондрията да превърне кислорода в енергия, е от основно значение за функциите на мускулите.

Когато симулирали ефекта от 21-дневен космически полет върху човешкия организъм, учените констатирали, че бездействието е с по-голям негативен ефект върху функциите на мускулите, отколкото хипоксичната среда. Било изследвано въздействието на състоянието на безтегловност и хипоксичната среда върху екстензорните мускули на колянната става у 11 активни мъже. Учените анализирали способността на мускулите да изгарят захари и мазнини и проучили митохондриалното дишане посредством биопсии.

Получените резултати навеждат на мисълта, че бездействието носи по-голям риск от увреждане на мускулите в сравнение с хипоксията.

"Изследването ще допринесе за подготовката на астронавти за космически полети и увеличава познанията ни за реакцията на мускулите към дълги периоди на бездействие в хипоксична среда", заяви Бруно Граси от университета в Удине.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Physiology.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види