Снимка: Getty Images

Елфрет е автентичната история на Америка

Американският град Филаделфия е основан през 1682 г. от английските колонисти, водени от Уилям Пен, на когото пък е наречен щатът Пенсилвания. Селището бързо се разраства, защото става основен британски търговски и военен пункт по река Делауер, но през 18. век играе значителна политическа роля във формирането на Съединените щати. Във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, а по-късно и Конституцията на новосъздадената държава.

Днес Филаделфия е шестият най-населен град в САЩ и вече не притежава същата притегателна сила, но откъм исторически дух и традиции има какво да представи. Едно от най-забележителните места в северна Америка се намира именно там - малката уличка "Елфрет" в Стария град на Филаделфия. Тя е известна като "най-старата обитаема улица в САЩ" и действително е една от малкото, съхранили абсолютно автентичния си колониален вид от 18. век.

улица No. 114, 1910 година

"Елфрет" не е включена в оригиналните градоустройствени планове на града, а е била създадена от необходимост. Възможностите за търговия по река Делауер правят Филделфия важен икономически център, който привлича хиляди търговци и занаятчии. Те са зависели изключително от стоките и материалите, които са идвали по реката, затова и "Елфрет" е създадена като каруцарски път до пристанището през 1706 г.

улица "Елфрет", 1940 година

По-късно улицата е кръстена на Джеремая Елфрет – ковач и собственик на имоти от 18. век. Елфрет е бил много типичен жител на улицата, където са живеели основно занаятчии. Техните сгради са били двуетжни или четиретажни, а много често долните етажи са ползвани за работилници и магазини.

По-късно Индустриалната революция променя целия град, а една от първите фабрики е създадена на улица "Елфрет". Фабриката за готварски печки е изградена в няколко съседни къщи по улицата, а около нея бързо се създават нови. Нови и нови работници от Европа пристигат, за да работят в тези фабрики, и това добавя към етническия състав на квартала многобройни ирландски, италиански и руски семейства.

Градът се променя много бързо през 20. век, а улицата остава малко в страни от новото строителство и през 1934 г. е създадена асоциация, която да запази историческия вид на "Елфрет", за да я съхрани за поколенията. Асоциацията успява в своята мисия и в наши дни улицата една от много малкото останали автентични свидетелства за ежедневния живот в американските градове от 18. век. Заради това тя е и основна туристическа атракция в Стария град на Филаделфия, като "Елфрет" все още е павирана с камъни, а през 2012 г. там са преборени 32 къщи, построени между 1728-1836 г. Още по-забележително е, че улицата е паметник на културата, но артисти и занаятчии и до днес обитават старите сгради.

улица "Елфрет", 1998 година

Едноименният музей на "Елфрет" има за задача допълнитено да съхрани духа на улицата. Той се намира в запазения дом на шивачи, който изглежда напълно в стария колониален стил. На "Елфрет" всяка година се провеждат и няколко тържества – например от повече от 70 години през юни там се празнува "Fete Day", празник в чест на етническото многообразие. Тогава живущите отварят домовете си за празнуващите на улицата, а всеобщото веселие е придружено от исторически възстановки и фестивали, както и парад с музиканти от местното училище.

От около 10 години на улицата се провежда и годишен празник, по време на който туристите могат да разгледат 13 частни домове без екскурзовод. На "Елфрет" се провеждат събития и за 4 юли, Октоберфест и Хелоуин.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види