Снимка: Guliver / iStock

Лондон не иска гранични проверки по границата с Ирландия

Избягването на физическа инфраструктура на границата – приоритет номер едно за Лондон след Брекзит

Британското правителство каза днес, че не иска да въвежда отново проверките по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, след като напусне ЕС през март 2019 г., предадоха ДПА и Франс прес.

Избягването на всякакъв вид физическа инфраструктура на границата ще бъде приоритет номер едно за Лондон, когато води преговори относно единствената си сухопътна граница с ЕС, посочи британското министерство за Брекзит.

Лондон също така заяви, че иска да запази свободата на движение с Ирландия, която датира отпреди членството в ЕС. Но не става ясно каква ще бъде политиката на Великобритания по отношение на влизането на хора от други националности през границата с Ирландия, отбелязва ДПА.

Въпросът за границата е източник за безпокойство за Дъблин, който се страхува от икономически загуби и потенциален блокаж на мирния процес в Северна Ирландия.

Изявленията на Лондон за границата с Ирландия са направени ден след като Великобритания обяви позицията си за дългосрочните митнически споразумения с ЕС. Лондон иска да напусне европейския митнически съюз, което ще му позволи да договаря свои собствени търговски сделки с други страни. Сега това е прерогатив на Брюксел и Лондон не може сам да сключи никакво търговско споразумение, докато не напусне ЕС. Вчера Лондон предложи временен митнически съюз с ЕС след Брекзит, докато договаря свои собствени търговски сделки, припомня ДПА.

„Имаме много ясни принципи. Нашият приоритет е да се разберем по въпроса за отсъствието на гранична инфраструктура, което ще бъде връщане към граничните пропускателни пунктове от миналото – нещонапълно неприемливо за Великобритания, се казва в изявлението на британското министерство за Брекзит относно границата с Ирландия, предаде Франс прес. За да се стигне до този резултат британското правителство предлага на ЕС два подхода – ново митническо партньорство, което ще позволи да няма изобщо граница между Великобритания и Ирландия или митнически договорки, които биха могли да включват по-специално премахването на декларациите за внос и износ на имущество и специфични търговски споразумения със Северна Ирландия.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види