Снимка: Kelly Sikkema

В Германия не оставят кравите да остареят

Кризата в Германия със свръхпроизводството на мляко и как кравата Ерика я преживя

Кравите в германските ферми се славят със способността си да дават много мляко. Все по-малко от тях обаче могат да бъдат открити в краварниците. Кризата със свръхпроизводството на мляко доведе миналата година до сериозно увеличаване на броя на кравите, пращани в кланицата.

Ерика, водещата крава в нейното стадо, е истинска напаст. "Кравите са като хората", казва Сабрина Хьоц от асоциацията "Ерика и приятели" в северозападния германски град Вегберг. "Всяка от тях има своя собствена самоличност."

Във фермата близо до Мьонхенгладбах има около 60 крави, сред които е и Ерика. Сега тя е на 14 години. Нито едно от тези животни не дава мляко, но за Хьоц няма проблем. Инициаторите на нейния проект искат да "дадат бъдеще на кравите", след като собствениците им се отказали от тях в разгара на кризата със свръхпроизводството на мляко в Германия.

Преди една година много фермери получавали само по 20 евроцента за литър мляко. Оттогава цените поеха отново нагоре. Броят на кравите в Германия обаче намаля. Изчисления на Компанията за информация за селскостопанския пазар (Agrarmarkt Informations или AMI) показаха, че през май в страната е имало с 58 хиляди млекодайни крави по-малко, отколкото година по-рано. Предвид общия брой на кравите - 4,21 милиона - това означава спад от 1,4 процента.

Елмар Ханен е фермер от град Клеве, в западната провинция Северен Рейн – Вестфалия. Той има 120 крави и се опитва да устои на, според него, все още прекалено ниските цени за даваното от тях мляко. Въпреки че цените са се повишили до 33-35 евроцента за литър, те все още не покриват разходите му. За това според него е необходимо равнище от 40-42 евроцента.

"В момента живея от моите запаси", казва Ханен. За увеличаването на неговите доходи допринася станцията за пълнене на мляко в собствената му ферма, където клиентите могат да си налеят прясно мляко на цена до 1 евро за литър.

Миналата година в Германия били заклани с около с 5,5 процента повече млекодайни крави в сравнение с предходната. AMI казва, че причината за това е рязкото намаляване на цените на млякото. И предвид суровите икономически условия още 3893 фермери са се отказали от всички свои крави от май, с което общият брой на този тип стопанства в Германия е спаднал до 67 319. Сега, когато цените отново леко тръгват нагоре, броят на кравите, изпратени за заколение, се е понижил.

Това, което обаче остава неясно, е колко точно животни са били заклани, тъй като фермата е била затворена или пък съответният производител е намалил броя глави добитък. Както изтъква Ханс Фолденауер от Федерацията на германските млекопроизводители (Bundesverband Deutscher Milchviehhalter или BDM), всяка година така или иначе биват заменяни между една пета и една трета от млекодайните крави.

"Преди кравите бяха оставяни да остаряват", обяснява той. След около три години даване на мляко, това означавало 5-годишните крави да бъдат изпращани в кланицата. Когато една кравеферма бива напълно закрита, повечето от здравите животни биват продавани на други такива стопанства.

"Непрекъснато ни повтарят да предлагаме нашите продукти колкото се може по-евтино", казва Фолденауер. Кравите в Германия сега дават повече мляко, отколкото преди няколко години. През 2016 г. от една крава са били добивани средно по 7746 килограма мляко. Това е с 661 килограма или 9% повече в сравнение с 2010 година.

Миналата година германският министър на околната среда Барбара Хендрикс призова фермерите да се откажат от високопроизводителните крави. Вместо да държат своите животни в огромни обори и да ги хранят с вносна генно модифицирана соя, каза тя, производителите трябва да се върнат към подходящия за съответния вид метод на отглеждане на кравите, включително да ги хранят с местни храни и, като резултат, кравите да дават по-малко мляко.

Ерика, която е на черни и кафяви петна, междувременно има свое собствено място във фермата във Вегберг и е хранена със специален зоб. Кравата може да доживее до 25-годишна възраст, казва Сабрина Хьоц. Нейната асоциация "Ерика и приятели" търси дарения и спонсори за покриване на издръжката на кравата, което възлиза на около 150 евро месечно. Въпреки многобройните запитвания обаче засега няма други проекти в духа на тази инициатива. Във всеки случай в нейната ферма категорично няма място за друга крава.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види