Снимка: Инстаграм

Кафене таксува мъжете по-скъпо, защото заплатите им са по-големи

Собственичката на вегетарианското кафене "Хендсъм хър" в Мелбърн таксува с 18 процента повече мъжете, посещаващи нейното заведение, защото получават по-големи заплати.

По този начин Алекс О'Брайън иска да насочи вниманието на клиентите си върху дискриминацията в заплащането на труда на мъжете и жените, съществуващо по целия свят. В нейния бар допълнителният процент на сметките на мъжете посетители е познат като "мъжка такса". Заведението на Алекс О'Брайън дарява приходите от "мъжката такса" на женски благотворителни организации. Статистиките в Австралия отбелязват, че жените получават средно 18 процента по-малко от мъжете за същата работа. Ако дамите искат да изравнят доходите си с тези на колегите си от силния пол, те трябва да работят допълнително 65 дни годишно.

Снимка: Инстаграм

"Искам хората да помислят върху това, защото ние търпим тази несправедливост (разликата в заплащането) в продължение на десетилетия и е време да се даде повече гласност на тази тема", споделя Алекс О'Брайън за уебсайта Broadsheet. "Харесва ми, че тази такса кара мъжете да се замислят и да осъзнаят привилегията си."

Въпреки че повечето мъже считат таксата за справедлива, не липсват и такива, които обвиняват О'Брайън в сексизъм.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види