Снимка: Czarek Sokolowski

За аборта. Правата на жените са човешки права

Една година измина от протеста ‪#CzarnyProtest в Полша, който беше насочен срещу предложения проект на закон за пълна забрана на абортите. Той беше внесен от лидера на управляващата партия "Право и справедливост". Една година след като партията искаше да се увери, че дори бременности, при които има дете, "за което е сигурно, че ще умре, че е много деформирано, ще приключат с раждане, така че това дете да бъде кръстено, погребано, да има име".

Една година, в която хиляди жени в Полша, а и по света "не са сгънали чадърите си" (символ на движението) и ще продължат своята битка за защита на правата на жените.

И тази година няколко хиляди полякини, облечени в черно, участваха в протестни шествия, отбелязвайки първата годишнина от масовите протести срещу планираната почти пълна забрана на абортите.

"Излизаме на протест, тъй като битката продължава. Нека ни видят, нека ни чуят, нека знаят, че не се страхуваме", заявиха в социалните мрежи организаторите на протеста "Черен вторник".

Според градския съвет на Варшава в шествието в столицата са се включили около 4 хиляди души.

Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Нашето оръжие е солидарността", "Правата на жените са човешки права" и "Полякините са бойци", отбелязва Франс прес.

След неуспеха си преди година противниците на абортите подготвиха нов законопроект, ограничаващ достъпа до аборт по желание, който обаче още не е обсъждан в парламента.

Участниците в демонстрациите протестираха също срещу гласуван в края на май от консерваторите от партия "Право и справедливост" закон, който ограничава достъпа до т.нар. "хапче на следващия ден", достъпно сега единствено по лекарско предписание. Демонстрантите протестираха също срещу спирането на националната програма за финансиране на процедурите ин витро.

По време на демонстрацията, организаторките събираха подписи в подкрепа на проекта си "Да спасим жените 2017", който цели либерализиране на достъпа до аборт, на достъпа до противозачатъчни и до "хапчето на следващия ден", а също въвеждане на сексуално образование в училищата.

Полша вече има едни от най-ограничаващите закони в областта на абортите в Европа. Те са разрешени само в случай на изнасилване, в случай че плодът е необратимо увреден или когато животът на жената или здравето й са застрашени от бременността.

Протести, макар и по-малки по мащаб, имаше в Гданск, Счечин, Лодз, Катовице и други места.

Дъблин с искане за узаконяване на абортите в Ирландия

Хиляди хора демонстрираха днес следобед в Дъблин с искане за узаконяване на абортите в Ирландия. Това бе шестият по рода си годишен поход. Тази година обаче той премина в особено позитивна атмосфера, след като преди броени дни ирландското правителство обяви, че ще организира през пролетта на следващата година референдум за узаконяване на абортите.

В митинга в столицата на Ирландия се включиха много семейства, но и младежи. Според организатори са се събрали около 40 хиляди демонстранти.

През 1983 г. в конституцията на Ирландия, страна със силни католически традиции, бе приета поправка за пълна забрана на абортите, тя бе леко смекчена през 2013 г., когато бе направено изключение, в случай че животът на майката е застрашен.

Демонстарции в Париж

В Париж и други градове в страната също имаше демонстрации в подкрепа на правото на всички жени на аборт.

Демонстрантите, в по-голямата част жени, се събраха на Площада на Републиката. Те скандираха: "Във всички страни абортът трябва да е свободен и безплатен!". Те носеха и плакати със сходни призиви. Много от участниците в протеста носеха и метални закачалки, които едно време са били използвани за незаконните аборти. Участниците в протеста демонстративно изхвърлиха закачалките.

Подобни демонстрации имаше и в други френски градове. Зад демонстрациите стоят редица синдикати и асоциации.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види