Снимка: essento.ch

Кюфтета от насекоми в супермаркет

Избрани магазини на швейцарската верига "Coop" предлагат кюфтета от насекоми и бургери от тях по специална рецепта. Деликатесът се предлага в седем от общо 2500-те магазина на веригата, включително в Женева, Берн и Цюрих. Ексцентричното лакомство се приготвя от цюрихската фирма "Essento". Към края на годината броят на магазините, предлагащи кюфтета от насекоми ще бъде увеличен.

Снимка: twitter.com

Кюфтетата от насекоми се приготвят с ориз, зеленчуци, подправки и ларви на брашнен червей, които са една трета от съдържанието. Първоначално вкусово се усещат най-много подправките. Текстурата наподобява фалафел, но е по-хрупкава. 

Целта на инициативата е потребителите да опитат необичайната храна, която се смята за по-екологична от месото. Пробните продажби са предизвикали голям интерес.

Швейцария е първата европейска държава, разрешила официално използването на насекоми за човешка храна. Швейцарското законодателство допуска три вида насекоми за човешка консумация - скакалци, щурци и брашнени червеи. За да бъде съвместима практиката с швейцарските закони, насекомите трябва да се отглеждат при определени специални условия. Храни от насекоми се продават и в други европейски държави - Белгия, Великобритания, Дания и Холандия, но без това да е регулирано със специален закон. През изминалото десетилетие, службите по храните положиха огромни усилия да стимулират и популяризират полезните качества на храните със съдържание на насекоми. 

Има резон в тези усилия, тъй като според проучвания населението на Земята до 2050 година ще достигне 9 милиарда, а тези хора няма да имат с какво да се препитават, освен ако не се включат нови възможности за храни в менюто ни. Освен това, много хранителни експерти гарантират хранителните качества на храните с насекоми в съдържанието си.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види