Снимки: Deed Studio

Джамията от нов вид

Идеята за нова джамия в центъра на иранската столица Техеран е лансирана още преди 14 години, но проектът е забавен, защото определеното място е точно до градския театър - красива кръгла сграда от преди ислямската революция през 1979 г. По онова време архитектурните планове за джамията представят внушителна 52-метрова сграда, която би "скрила" театъра. Именно това е причината проектът да бъде замразен чак до 2008 г.

През 2008 г. държавната поръчка за нова джамия е взета от Реза Данешмир и Катрин Спиридоноф - двама от новата вълна ирански архитекти, които са повлияни от популярния в страната стил от преди революцията. В неговата същност това е умело приобщаване на традициони персийски елементи към модерния дизайн.

Най-голямото вдъхновение за създателите на Вали-е-Аср е свещената книга на исляма - Корана. Те са повлияни от посланията в нея и това е причината тяхната джамия да бъде символ на скромност, а не на архитектурна разточителност. Друг от религиозните закони също е спазен, защото джамията е леко "разтечена" в посока към свещения за мюсюлманите град Мека.

Освен всичко, джамията се издига на 32 метра от земята и няма нито купол, нито минаре, за да не засенчва театъра. Именно това, в допълнение с авангардния вид на Вали-е-Аср, разпалва недоволство сред консервативните мюсюлмански кръгове в Техеран. Тяхното мнение е, че този дизайн не е подходящ за религиозна сграда и няма истински смисъл, а само носи претенцията за това.

Според Реза Данешмир и Катрин Спиридоноф, в Корана никъде не е посочено как трябва да изглеждат джамиите. Освен това, първите джамии не са имали минаре и куполи, ами тези архитектурни елементи са наследени от други религии. Въпреки аргументите на архитектите, проектът, на стойност 20 млн. долара, към момента е спрян, а част от интериора на сградата не е завършен.

Предполага се, че иранските власти все пак ще използват вече построената сграда, но като мюсюлмански културен център.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види