Снимка: Guliver / iStock

Напрежението на Корейския полуостров е повишено

Американски и британски вестници коментират обострената обстановка в Северна Корея

Бързо напредващата ядрена програма на Северна Корея кара политици в Япония и Южна Корея да настояват за разполагане на по-мощни оръжия, което може да доведе до регионална надпревара във въоръжаването, пише в. "Ню Йорк таймс".

Някои от новите оръжия, обмисляни в Токио и Сеул – най-близките азиатски съюзници на Вашингтон, са спорни от политическа гледна точка. Тяхното приемане би сложило край на положение, което продължава от десетилетия, и би изисквало умели дипломатически действия. Други военни варианти вече се предлагат или скоро ще бъдат представени. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също намеква, че военните варианти най-малкото се разглеждат като възможност, посочва американското издание.

Японското правителство заявява в преглед на военната политика, че "разработването на балистични ракети от Северна Корея и ядрената ѝ програма се превръщат във все по-реални и застрашаващи проблеми за азиатско-тихоокеанския регион, включително Япония, както и за останалия свят". Според него "е възможно Северна Корея вече да е постигнала миниатюризиране на ядрените оръжия и да се е сдобила с ядрени бойни глави".

Тази мрачна оценка вероятно ще предизвика разрастващи се дебати в Япония за това дали страната да се сдобие със средствата за нанасяне на изпреварващи военни удари, които могат да унищожат севернокорейските ракети на земята, преди да бъдат изстреляни към Япония или други мишени. Депутати вече настояват за това. Придобиването на такъв потенциал би представлявало сериозна промяна за Япония, чиято следвоенна конституция отхвърля войната.

Япония отдавна ограничава армията си до строго отбранителна роля. Въпреки че последователни правителства са настоявали, че на теория нанасянето на изпреварващ удар срещу враг с цел предотвратяване на непосредствено предстоящо нападение би било действие на самоотбрана и следователно не би противоречало на конституцията, страната до голяма степен избягва да се сдобива с въоръжението, необходимо за това. Сега някои висши служители казват, че Япония би трябвало да се сдобие с такива оръжия.

Южна Корея още повече от Япония се стреми да изгради свой потенциал за наблюдение и нанасяне на удари, включително с радар и управлявани от разстояние разузнавателни самолети с цел да бъдат проследявани и неутрализирани севернокорейските ракети при изпреварващи удари. Някои дори искат в Южна Корея да бъдат разположени американски тактически ядрени оръжия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Словесната война между САЩ и Северна Корея се засилва, след като Тръмп предупреди, че всякакви заплахи ще бъдат посрещнати с "огън и ярост", а Пхенян обяви, че обмисля план за атакуване на американска военна база в Тихия океан, пише в. "Гардиън".

Напрежението на Корейския полуостров е повишено, откакто Северна Корея извърши две изпитания на междуконтинентални балистични ракети миналия месец и две изпитания на атомни бомби миналата година, което доведе до засилване на санкциите срещу и без това изолираната страна.

Но въпреки размяната на остри думи между разполагащите с ядрени оръжия непредсказуеми лидери на САЩ и Северна Корея, повечето наблюдатели смятат, че възможността за конфликт остава малка, тъй като Пхенян използва ядрената си програма по-скоро като разменна монета, отколкото като нападателно оръжие, коментира британското издание.

Тръмп опитва всичко със Северна Корея. Първо беше хамбургер, а сега е "огън и ярост, каквито светът никога не е виждал", изтъква в. "Файненшъл таймс".

За малко повече от година инициативите на Тръмп по отношение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун се променят от покана за вечеря до използване на език, предизвикващ асоциации с ядрена война.

Реториката на американския президент е част от стратегия за "опитване на всичко" с цел Северна Корея да бъде накарана да преговаря и да се откаже от бързо напредващата си ядрена програма.

"При тази концепция за заплашване с едната ръка и предлагане на преговори с другата има опасност напълно да бъдат подкопани дипломатическите инициативи и да се увеличи потенциалът за конфликт", каза експерт по Северна Корея, цитиран от британското издание.

Според хора, запознати с въпроса, Тръмп, който преди три месеца заяви, че за него ще бъде чест да се срещне с Ким Чен-ун, е разкъсван между различни съвети.

"Има лагер, който смята, че би трябвало да натиснем много здраво - дори дотам, че да предприемем изпреварващ удар", каза запознат източник. По думите му вторият лагер предпочита да се стреми към преговори, но почти няма какво да предложи, след като Северна Корея ускорява ядрените си усилия.

"Първият лагер ще спечели спора по подразбиране, освен ако вторият лагер не успее да влезе в кабинета (на Тръмп) и да докаже, че разполага с нещо реално", каза източникът, цитиран от "Файненшъл таймс".

"Никой в правителството, включително Тръмп, не се интересува от смяна на режима. Единственото, което ги интересува, е да бъде премахната военната заплаха за САЩ. Това е огромна възможност за севернокорейците", заяви той.

Както при повечето неща, свързани с Тръмп, смутът, предизвикан от думите "огън и ярост", разделя американците на две - тези, които смятат, че президентът е човек, който импулсивно изказва каквото му мине през ума, и онези, които са на мнение, че провокативното му говорене е хитра комбинация от политически ловки инстинкти и импулсивен популизъм, чиято цел е просто да се харесва, отбелязва американският в. "Вашингтон пост".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види