Снимка: Guliver/iStock

Кой как си прави селфи?

Учени обясниха, че мъжете и жените си правят селфи под различен ъгъл заради психологията на привличането - така се стремят да изглеждат в оптимална светлина в очите на противоположния пол и на съперниците, съобщи в. "Дейли мейл".

Когато снимката е насочена към женска публика, мъжете се снимат на височината на главата. Така изглеждат по-доброжелателни и съпричастни. Ако е предназначена за представители на техния пол обаче, те предпочитат апаратът да е на нивото на кръста им, защото така изглеждат по-високи и доминантни. Тук могат да бъдат включени бицепси, коремни плочки (всичко важно), за да изглежда мъжът в най-добрата си светлина. Направените отдолу нагоре снимки могат да допаднат и на дамите - така брадичката сякаш е по-масивна, а това е отличен еволюционен сигнал. 

За да са по-привлекателни за мъжете, дамите се снимат отгоре или под ъгъл. Така изглеждат по-дребни, по-мили, по-слаби, по-отстъпчиви. Очите им изглеждат по-големи. Ако снимките са предназначени за приятелки, те също поставят апарата пред лицето си. При жените се наблюдават и специфични гримаси, с които те целят по-секси излъчване - нацупени устни, изпънати вежди и скули. 

"Както и при другите социални видове, хората използват относителното физическо положение за контролиране на впечатлението", обяснява Настася Маханова от университета във Флорида. "Макар и тези стратегии за правене на впечатление да се коренят дълбоко в древността, те се проявяват в нещо съвсем съвременно - фотографията".

Учените са анализирали стотици снимки в сайтове за запознанства, Instagram и LinkedIn. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види