Снимка: Gulliver/Getty Images

Европа е средище на съвременно робство

Анализатори твърдят, че Европа е регионът в света, където случаите на робство са се увеличили най-много; причината е притокът на мигранти

Европейският съюз е регионът в света, където случаите на т. нар. съвременно робство са се увеличили най-много през 2017 година. Причината е притокът на повече от 100 хиляди мигранти само за първите 7 месеца от годината, много от които са изключително уязвими за експлоатация, казаха анализатори, цитирани от Ройтерс.

Индексът, изготвен от експертите от британската компания Вериск Мейпълкрофт (Verisk Maplecroft), включва общо 198 държави. Румъния, Гърция, Италия, Кипър и България са страните от Европейския съюз, където най-много се използва робски труд, отчитат анализаторите. Те обръщат внимание, че и петте държави са ключови входни врати към ЕС.

Около 115 хиляди мигранти и бежанци са достигнали Европа от началото на годината. Огромната част от тях, над 80 процента, са влезли в Италия.

Много нелегални мигранти плащат големи суми за пътуването и накрая са принудени да работят почти за без пари, за да си върнат дълговете към безскрупулни трафиканти, отбеляза експерт от Вериск Мейпълкрофт. Тя предупреди, че местните власти имат проблем със справянето със съвременното робство заради големия брой новопристигнали.

21 милиона души в света, сред които и деца, полагат принудителен труд. Тази активност се оценява на 150 милиарда долара годишно, сочат данни на Международната организация по труда.

Северна Корея остава на първо място в индекса като страната, където положението с робския труд е най-лошо. След това се подреждат Сирия, Южен Судан, Йемен и Демократична република Конго. Ситуацията се е влошила най-много в Турция. Главните производствени центрове – Бангладеш, Китай, Индия, Индонезия, Малайзия, Мианмар, Филипините и Тайланд влизат в категориите за крайно високи рискове. Все пак обаче значително подобрение е постигнала Индия (от 15-то до 49-то място). Тайланд също е регистрирал сериозен напредък (от 27-мо до 48-мо място). Двете страни бележат напредък най-вече поради положените усилия за усъвършенстване на законите си във връзка с робския труд. Рискът и в двете страни обаче остава изключително голям.

Целта на индекса е да помогне на компаниите да установят кои са страните, където има най-голям риск от робски труд.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види