Снимка: Guliver/iStock

Северна Корея отваря врати за руски туристи

Северна Корея отвори врати за руски туристи, като издаде лиценз на първата туроператорска агенция в Москва и обеща на клиентите "пълно потапяне" в севернокорейската култура и развлечения при "по-голяма сигурност, отколкото на вечерна разходка в Лондон", предаде Ройтерс.
Руската туроператорска агенция NKOREAN.RU, лицензирана от севернокорейското правителство, предлага организирани екскурзии за групи до 10 души или за самостоятелни туристи, "за да им покаже многоликия живот на тази най-затворена страна".
Гостите на Северна Корея задължително ще бъдат проверявани, преди да отпътуват и ще бъдат придружавани през цялото време от гид, който ще следи "за адекватно поведение на туристите и ще гарантира сигурността им". Забранено е да се правят снимки на стратегически и военни съоръжения, а продължителни разговори с местни хора не се препоръчват".
Най-скъпата екскурзия е за две седмици и струва 1997 долара. Тя включва посещения във ферма, фабрика за бутилиране на минерална вода, будистки храм, разходки в планината и дегустиране на национални ястия. Предлагат се също посещения в множество музеи на основателя на КНДР Ким Ир-сен.
Други по-евтини екскурзии включват отдих на плаж, авиационно шоу и бирен фестивал.
Не е ясно доколко Северна Корея ще изкуши руските туристи, които вече познават добре дестинации в Европа, както и курортите на приемливи цени в Турция и Тайланд, отбелязва Ройтерс.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види