Снимка: Getty Images

Песните за Ню Йорк

Ню Йорк отдавна се е превърнал в един от символите на американската мечта - място, където мечтите на хората изглеждат реални, а надеждата умира последна. Специфичният ритъм на града е вдъхновил огромен брой произведения на изкуството, като музикалните парчета по темата  наистина нямат край.

В класацията по-долу  представяме една широка палитра от визии на Ню Йорк, представени от артисти в различни жанрове.

Empire State of Mind

Jay-Z и Алиша Кийс / 2009

Това, без съмнение, е най най-известната песен за Ню Йорк след едноименната на Франк Синатра. Рапърът Jay-Z рапира в една черно-бяла елегия за родния си град, а гласът на Алиша Кийс на припевите тече от чешмата през 2009 г.

Песента излиза като трети сингъл в единадесетият албум на Jay-Z "The Blueprint 3", става истински хит в класациите на редица държави, сред които САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и печели две награди Грами.

Любопитен факт е, че Алиша Кийс е била предпочетена пред  Мери Джейн Блайдж за женските вокали в парчето. Самата Алиша свири партиите на пиано в песента, а след това дори записва продължение – "Empire State of Mind (Part II) Broken Down" от нейния албум "The Element of Freedom" (2009).

New York, New York

Франк Синатра / 1980

Като стана дума за Франк Синатра и неговата версия – едва ли има по известно парче за Ню Йорк в историята. Според мнозина, това е най-великата, най-триумфална и красива възхвала на града, която един артист може да придаде. И ключът към това е чувството в изпълнението на Синатра.

Първоначално песента е написана от Джон Кандер и Фред Еб за Лайза Минели, която я изпълнява във филма на Мартин Скорсезе "New York, New York" през 1977 г.

Но въпросното чувство във версията на Синатра от 1979 г . прави песента наистина известна.Той я записва за албума си "Trilogy: Past Present Future" и често я изпълнява на живо с Лайза Минели. Певецът презаписва парчето за албума си с дуети през 1993 г., в който пее "New York, New York" с Тони Бенет.

Синатра добре усеща текста на песента, който е за човека, дошъл да успее в големия град и разбира че "ако мога да успея тук, мога да успея навсякъде". Самият Синатра е роден в малкия град Хобокен, в щата Ню Джърси.

New York, I Love You but You're Bringing Me Down

LCD Soundsystem / 2007

Тази по-сатирична и язвителна песен за Ню Йорк ще се хареса на хората, които има склонност към черния хумор.

Песента  описва с присмехулна ирония трагичността на непознатата част на града. С герои като "кметът-милионер” в текста, всичко звучи като една сюрреалистична приказка за град, който има твърде много лица, за да ги видиш всички в рамките на един живот.

Клипът  пък е супер, защото в него участва самият жабок Кермит.

Walk on the Wild Side

Лу Рийд / 1972

Творчеството на Лу Рийд е осеяно с подгизнали в собствените си грехове образи от най-ниските нива на социума в Америка. Този модерен бард е научил какво ли не по улиците на Ню Йорк и посвещава голяма част от творчеството си на техните обитатели в сянка - аутсайдерите, отритнатите, ненужните.

Няколко от музите на Анди Уорхол оживяват с техните истории за Ню Йорк в песента "Walk on the Wild Side". И не си мислете, че става дума за друго, освен за наркотици, проститутки и трансджендъри.

Песента излиза  във втория солов албум на Лу Рийд "Transformer" (1972) и е продуцирана от Дейвид Боуи и Мик Ронсън. В САЩ "Walk on the Wild Side" излиза в цензурирана версия, в която частта с оралния секс е изрязана.

Chelsea Hotel No. 2

Ленърд Коен / 1974

Нюйоркската бохема от началото на 70-те години е пословично продължение на лудостта на 60-те. Свободната любов вече е открита и експлоатирана, а алкохолът и наркотиците вече са в кръвта на обществото, но поне са източник за тонове добра музика. Един от хората, заети с такава музика, е канадският текстописец и певец Ленърд Коен, който през 1968 г. се засича асансьора със самата Джанис Джоплин. Тя търси друг певец – Крис Кристофърсън, но Ленърд Коен е хладнокръвен, когато й казва: "Имаш късмет, защото аз съм Крис Кристофърсън".

Историята продължава с това, че двамата се оказват в леглото, а от цялата случка за поколенията остава "Chelsea Hotel No. 2". Легендата около нея остава толкова трайна, че самият Коен по-късно съжалява, че е разкрил името на жената от лириките на песента.

А, Джоплин в крайна сметка е намерила Крис Кристофърсън, защото двамата записват заедно хита "Ме And Bobby McGee", който излиза след трагичната й смърт през 1970 г.

Цялата случка пък се разиграва в хотел "Челси" в Ню Йорк, който е легендарно обиталище на артисти и бохеми.

The Only Living Boy in New York

Саймън и Гарфънкъл / 1970

Тази песен е била сред по-специалните за известното поп дуо. Парчето влиза в последния им студиен албум  "Bridge over Troubled Water", а причината за написването му е фрустрацията на Пол Саймън, който работи над албума, докато Гарфънкъл се снима във филма "Параграф 22".

В песента Гарфънкъл е наречен "Том”, което е във връзка с това,че в началото на кариерата им двамата певци са известни като Том и  Джери.

AC/DC

Safe In New York City / 2000

Поредната резачка на австралийската машина за шум е написана  от братята Ангъс и Малкълм Йънг, а ко-продуцент е техният брат Джордж. Песента е включена в албума "Stiff Upper Lip”, а Ангъс Йънг твърди,че първоначално песента е посветена на твърденията на тогавашния кмет Руди Джулиани, че е прочистил Манхатън от престъпността.

Какво по-точно са имали предвид братята обаче, не е съвсем ясно. Ангъс твърди, че  е бил вдъхновен от непредвидимостта на Ню Йорк.

Fairytale of New York

The Pogues и Кърсти Макол / 1987

Една от най-известните модерни коледни песни излиза като сингъл през 1987 г ., и е включена в албума на Pogues "If I Should Fall from Grace with God" през следваща година. Тя е написана от членовете на бандата Джем Файнър и Шейн Макгоуън. Песента е написана като дует, в който гласът на мъжкия персонаж е изпълняван от Макгоуън, а женския – от Кърсти Макол.

През 1987 г. "Fairytale of New York” достига до номер 2 в класациите за коледни песни, а с времето става още по-популярна и влиза в английските коледни класации 14 пъти от издаването си. Освен всичко, тя е сертифицирана като два пъти платинена в Обединеното кралство. Не е зле за песен, която  е била правена в продължение на две години.

"Fairytale of New York” е своеобразен диалог  между двама влюбени, а техните мечти, пороци и съдби навечерието на празника в Ню Йорк звучат доста автентично в изпълнение на човек като Шейн Макгоуън. Неговият стил е такъв, че до края на песента човек се чуди кога ще започне да пее, но това  е част от дрипавия чар на Pogues.

Englishman in New York

Стинг / 1987

Песента е включена във втория солов албум на Стинг "...Nothing Like the Sun” и не е посрещната възторжено в САЩ и Великобритания, но на континентална Европа става истински хит.

Парчето е посветено на  известния с ексцентричността си писател и актьор Куентин Крисп, който се мести от Лондон в Ню Йорк. Черно-белият клип на "Englishman in New York" е  заснет от режисьора Дейвид Финчър и представя както Стинг и групата му, така и кадри със самия Куентин Крисп.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види