Снимка: Cassie Matias

Откриха микропластмаса в ледената покривка в Арктика

Микропластмаса се натрупва по обезпокоителен начин в арктическата ледена покривка, превърнала се в потенциален източник на значимо замърсяване, докато ледът започва да се топи под въздействието на климатичното затопляне. Опаковки на хранителни продукти, найлон, произлязъл от синтетични тъкани, цигарени филтри, риболовни мрежи - учени от института "Алфред Вегенер" за полярни и морски изследвания в Германия откриха 17 вида пластмаса в проби лед, събрани в рамките на три експедиции в Арктика през 2014 г. и 2015 г.

Една от пробите съдържаше най-високата концентрация микропластмаса, откривана някога в ледена покривка - до 12 000 частици на литър замръзнала вода, т.е. два-три пъти по-голямо количество в сравнение с предишните рекорди. "Откритието показва, че микропластмаса сега се среща навсякъде във водата на океанската повърхност - отбеляза експертът Джереми Уилкинсън от Британския антарктически институт, който не е участвал в изследването. - Нито една територия не е защитена. Ледената покривка става по-дебела благодарение на замръзването на морската вода под съществуващия лед, включвайки съдържащата се в нея микропластмаса."

Някои от откритите частици са с размери едва 11 микрона, т.е. около една шеста от дебелината на човешки косъм, поясниха учените. "Това означава, че лесно могат да бъдат погълнати от микроорганизми в Арктика, като малките ракообразни, с които се хранят рибите - заяви Илка Пеекен от екипа. - Никой не знае със сигурност до каква степен тези миниатюрни пластмасови частици са опасни за морския живот и хората."

Данни на Световния фонд за дивата природа сочат, че 8,8 милиона тона пластмаса ежегодно се изхвърлят океаните. Според ООН, ако тенденцията се запази, в океаните към 2050 г. ще има повече пластмаса, отколкото риба.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види