Донорите трябва да демонстрират политическа и гражданска активност.

Какво изискване има китайска банка за сперма към донорите?

В продължение на десетилетия семействата в Китай имаха право да отгледат само едно дете. Като последица от това бе установено, че намалява броят на трудоспособните китайци, които да издържат финансово застаряващото население. Това наложи държавата да "позволи" раждането на второ дете, решение, влязло в сила през 2016 година. Местните медии посочват, че за тези две години търсенето на дарена сперма се увеличава.

За да се възползва от услугите на банките за сперма обаче, семейството трябва да докаже, че съпругът е стерилен или има генетично заболяване.

Банките за сперма в Китай обаче са само 23 и повечето изпитват затруднения в осигуряването на донори. Въпреки това една от тях има специални изисквания, наред с тези за добро здравословно състояние и качество на сперматозоидите.

Наскоро Трета болница на Пекинския университет, в която се намира банката за сперма, публикува своите условия в "WeChat", една от най-популярните китайски социални мрежи.

Та банката за сперма обещава възнаграждение в размер на 872 щатски долара. Дотук добре, следва обаче безапелационното изискване: "Кандидат-донорите трябва да са верни на Китайската комунистическа партия и да обичат социалистическата си родина".

Те трябва да са мъже между 20 и 45 години, да не страдат от: генетични и инфекциозни заболявания, далтонизъм, алопеция и да нямат признаци за наднормено тегло.

И не само…

В съобщението изрично се  подчертава, че кандидатите трябва да имат "надеждна политическа ориентация, да подкрепят ръководството на ККП, да са верни последователи на нейните идеи, да са съвестни граждани, да спазват законите и да нямат противообществени прояви".

Не става ясно обаче как банката за сперма ще проверява идеологическата лоялност на кандидат-донорите. Засега няма данни останалите банки за сперма в Китай да предявяват подобни изисквания.

Съобщението предизвика разнородни коментари и спорове в азиатската държава и извън нея. То бе свалено от WeChat на 4 април, но болницата продължава донорската си кампания до 23 май.

По BBC World

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види