Снимка: Getty Images

Tribeca Film Festival 2018 започна

Седемнадесетото издание на кинофестивала Tribeca започна със свадливите слова на съоснователя на проявата Робърт де Ниро по адрес на президента на САЩ Доналд Тръмп и с прожекция на пропит с обич документален филм за покойната комедийна звезда Гилда Раднър.

Още с вдигането на фестивалната завеса Де Ниро, отявлен яростен противник на Тръмп, който преди заяви, че с удоволствие би ударил държавния глава в лицето, не пропусна отново да го охули. На обяд с представители на пресата актьорът заяви: "Годината беше лоша за страната, а вие - пресата, понесохте доста удари. Америка се управлява от един луд човек, който не може да разпознае истината, дори тя да му бъде поднесена заедно с любимото му ядене".

Фестивалните организаторите не скриха, че тазгодишното издание отчасти е "програмирано" в "бойния дух" на Робърт де Ниро. "В лицето на безчовечността ние се противопоставяме срещу силите, които разкъсват страната ни отвътре", заяви съоснователката на Tribeca Film Festival Джейн Розентал.

В рамките на феста ще бъде засвидетелствана подкрепата на организаторите за движенията "Времето изтече", "Никога повече" и "Черните" животи имат значение".

Предпоследният фестивален ден ще бъде посветен на движението "Времето изтече" срещу неравноправието и сексуалния тормоз на жените.

Засилено дамско присъствие ще се усеща и в рамките на цялата проява.

Рекордните 46 процента от 96-те филма, които ще бъдат показани премиерно на Tribeca, са режисирани от жени.

Фестивалът започна и ще бъде закрит с продукции, дело на режисьорки.

Проявата започна с режисьорския дебют "С обич, Гилда" за покойната звезда на комедията Гилда Раднър. Говорейки с преклонение и вдъхновение за Раднър, режисьорката Лиса Даполито сподели: "Тя беше способна да открие забавното дори в най-мрачните времена".

Прожекцията на документалния филм за Гилда Раднър, проследяващ шеметния й възход към славата, битките й с хранително разстройство и депресия и ранната й смърт от рак, събра куп звезди на комедията - Тина Фей, Чеви Чейс, Били Кристъл, Ейми Полър, Мая Рудолф.

Говорейки от свое име и от името на част от звездите от женски пол на скечовото шоу "На живо в събота вечер", Тина Фей заяви, че Гилда Раднър е оставила траен отпечатък върху изпълнителките от тяхното поколение.

В рамките на няколко години организаторите на Tribeca Film Festival за втори път отдават почит към друга нюйоркска институция, а именно "На живо в събота вечер", след като през 2015 г. фестивалът започна с документалния филма "На живо от Ню Йорк".

Седемнадесетото издание на кинофестивала Tribeca, учреден в отговор на терористичните атаки на 11 септември 2001 г., ще бъде закрито на 29 април с друг документален филм, отново дело на жена, "Четвъртата власт" ("The Fourth Estate") на Лиз Гарбъс. Гарбъс прекарва месеци в нюзрума на "Ню Йорк таймс", за да документира работата на вестника след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

 

"Звездата" във фестивалната програма се очаква да бъде научнофантастичният романс "Зоуи" на режисьора Дрейк Доремус с Юън Макгрегър и Леа Сейду в главните роли.

Сред продукциите в документалната селекция са филми за прочутите маратонки "Еър Джордан", разработени за компания "Найки" от легендарния баскетболист Майкъл Джордан; за причиняваща вреди медицинска технология; за драматурга и носител на награда "Тони" Терънс Макнали; за звукозаписната компания "Блу ноут рекърдс".

Игралната селекция включва филми като "Duck Butter" на Мигел Артета, "Чайка" по Чехов на Майкъл Майър с Анет Бенинг и Сирша Ронан, "Стокхолм" с Итън Хоук и Нуми Рапас, "Джонатан" с Ансел Елгорт.

След премиерните си прожекции на други фестивали, на Tribeca Film Festival ще гостуват филмите "Жена върви напред" на Сузана Уайт с Джесика Частейн и "Мери Шели" на Хайфа ал Мансур с Ел Фанинг.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види