Снимка: Getty Images

Маларията в конфликтните зони застрашава постигнатия глобален прогрес срещу болестта

Постигнатият глобален прогрес в борбата срещу маларията е застрашен от конфликтните зони, където случаите на зараза и смърт се увеличават и е необходим по-ефективен контрол на болестта.

От Световната здравна организация (СЗО) отчитат, че след 15 години на спад случаите на малария са се увеличили през 2016 г.

Девет от десет случая на зараза и смърт се регистрират в Африка. Над една трета от тях са концентрирани в две страни - Нигерия и Демократична република Конго, където заради конфликти милиони хора са принудени да напускат домовете си и страдат от недохранване, а в работата на здравните служби цари смут.

Справянето с маларията в конфликтните региони изисква нови стратегии, след като прилаганите на други места на дават резултат, отбелязва Ричард Алън, директор на организацията The Mentor Initiative, фокусирана върху контрола на болестите при хуманитарни кризи.

На конференция в сенегалската столица Дакар изследователи предлагат възможни разрешения на проблема в конфликтните зони - например раздаването на третирани с инсектициди пластмасови покривала, които могат да служат за подслон, както и снабдяването на здравните работници с преносими тестове за малария.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види