Снимка: iStock

Великата джамия в Джене

Джамията е най-голямата сграда от кал в света и е архитектурен артефакт, който е от 1988 г. е в списъка със Световно наследство на ЮНЕСКО. Нещо повече - джамията в град Джене, Мали, е едно от най-високите достижения на судано-сахелската култура в Западна Африка.

Трудно е да се каже кога е изградена първата джамия, но учените предполагат, че това се е случило през 13. век по време на управлението на първия мюсюлмански владетел на града Каи Конборо. Сградата е достроена от неговите наследници и с времето значително увеличава площта, както и влиянието си. През времето Джене се превръща в основен търговски и религиозен център в Западна Африка, а това прави джамията много важна за мюсюлманите от региона.

Голямата джамия е изоставена в началото на 19. век, когато Джене е превзет от войската на народа фула – един от най-многобройните в тази част на континента. Лидерът им Секу Амаду оставя джамията на произвола на съдбата и нарежда околните по-малки светилище да бъдат затворени. След това той започва строеж на своя, нова джамия.

Embed from Getty Images

Първият европеец, който вижда запустялата Велика джамия в Джене, е френският изследовател Рене Кайлие, който пише, че тя е изоставена и мирише лошо, затова хората вече се молят в двора й.

Когато френските войски завладяват града през 1893 г., джамията е вече в руини, в които има гробище. През 1906-1907 г. колониалните власти организират изграждането на сградата наново, а джамията на Секу Амаду превръщат в училище. Възстановяването на Великата джамия обаче предизвиква спорове, защото, според някои, френското влияние е наложено в реконструкцията на сградата.

Другият скандал, който е свързан с нея, се случва през 1996 г. Тогава фешън изданието "Vogue" прави фотесесия в светилището и това разгневява местните жители, които оттогава забраняват влизането на не-мюсюлмани в джамията. Като цяло, подобно е отношението на местните и към всички опити за осъвременяване на сградата.

Любопитен факт е, че джамията трябва да бъде измазвана с кал отново и отново, за да не се срине. Заради това, веднъж в годината се провежда фестивал, на който цялото население на града се организира, за да укрепи стените й.

По време на събитието мъжете от Джене забъркват смес от масло и кал от близките реки Нигер и Бани. Музиканти им свирят, докато те измазват джамията, а жените се грижат да има вода за сместа.

Embed from Getty Images

Друга известна религиозна сграда от кал е Великата джамия в Мопти, която също се намира в Мали. Подобни джамии могат да бъдат намерени основно в тази африканска държава, но също така в Кот д`Ивоар и Гана.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види