Снимки: Getty Images

Най-запомнящите се женски вокали в рока

Има много класации за най-талантливи певици в рок музиката и е толкова трудно всички те да бъдат изброени. Малцина от тях обаче притежават характерен глас и специфичен начин на пеене, които ги отличват от останалите. Това са гласовете на дами, които ще познаете, без да проверявате коя от тях изпълнява съответното парче.

Тина Търнър

Пътят на Кралицата на рокенрола може да се опише като постлан с тръни и рози. Невероятно дългата й за шоубизнеса кариера започва през 1958 г., но звездата й изгрява в Ike & Tina Turner Revue, където тя пее със съпруга си Айк. Дуото постига голям успех с класическите рок хитове като "River Deep – Mountain High" и "Proud Mary", но извън светлините на прожекторите Тина е жертва нa жесток домашен тормоз, който съспива живота и кариерата й.

Мощните й вокали и магнетичното излъчване на сцената я измъкват от забравата след развода, а завръщането се превръща в триумф през 1984 г., когато издава албума "Private Dancer". Той й носи 4 награди Грами, песента "What's Love Got to Do with It" става най-големият й хит, а кариерата й се удължава с още няколко десетилетия. През 1995 г. класата на Тина Търнър допринася за най-запомнящото се нещо от филма за Джеймс Бонд "GoldenEye" – песента към него. 

Джанис Джоплин

Джоплин остана запечатана като видения от 60-те - живяла едва 27 години, но никога не умряла наистина, защото димът от експлозивните й изпълнения продължава да се носи и в 21. век.

Подобно на колегата си Джими Хендрикс, певицата прави стремителна кариера за много кратко време, преди, също като него, да умре неочаквано през 1970 г. Последният й албум "Pearl" е издаден три месеца след смъртта й и оглавява класациите, а преди това гневният глас на Джанис Джоплин е взривил сцените на легендарните хипи фестивали в Монтерей и Уудсток. Предвид зависимостта й от тежкото пиене и наркотици, е невроятно как тя въобще е успяла да запише три албума в кариерата си, а още по-невероятно е влиянието, което имат тези записи върху музиката в наши дни.

Пати Смит

 

За Пати Смит е малко да се каже, че е просто музикант, защото творческите й търсения се разпростират в почти всички сфери на изкуството.

Поет, певица, фотограф и бунтовник, тя вдъхновява американската пънк сцена от Източния бряг с албума си "Horses" през 1975 г. Размирна повече в текстовете си, експлозивна на сцената и абсолютно отдадена на изкуството, Пати Смит е класически пример за интелектуален бунтовник, който се изразява в няколко културни канала. Фактът, че по принцип не е музикант, само допринася за уникалното й звучене.

Джоун Джет

Джоун Джет отрано проявява бунтовен характер, който помага на по-късен етап в живота й. Преди това тя достига славата в една ранна възраст, в която се формира като личност сред лудостта на шоубизнеса.

Певица и китаристка, тя печели популярност с момичешката рок група The Runaways, които издават пет албума и стават богоподобни в Япония. Джоун проявява прочутото си упорство и застава начело в групата за още 2 албума, след като вокалистката Шери Къри е напуснала, а след това продължава енергична солова кариера като най-известното пънк-рок момиче в света.

От 1980 г. насам Джоун Джет е записала 14 албума и е продуцирала някои от най-важните ъндърграунд групи в САЩ, като TheGerms и BikiniKill. Според някои, тя е истинската майка на пънка, според други е феминистка икона. Единственото сигурно е, че е намерила перфектния баланс между момичешкото излъчване и мъжкия подход към музиката.

Къртни Лав

 

Повече известна като токсичната съпруга на вокалиста на Nirvana Кърт Кобейн, Къртни Лав представлява опасна смес от най-доброто и най-лошото възможно.

Тя е хероинов наркоман, но през 1994 г. албумът на групата й Hole – "Live Through This" става мултиплатинен. Тя има и проблеми с алкохола, но през 1995 г. печели номинация за наградата Златен глобус за ролята й във филма на Милош Форман "The People vs. Larry Flynt". Собствената й дъщеря се отрече от нея, но третият албум на групата й – "Celebrity Skin" печели множество номинации за наградата Грами през 1998 г.

Едва ли има начин, по който Къртни Лав не се е излагала публично за всичките тези години, но на нея не й пука и между изпълненията й на сцената и по новинарските заглавия няма разлика. Въпреки всичко това Къртни Лав още е жива и дори участва сериалите Sons of Anarchy и Empire, а грапавият й глас е повлиял на мнозина пияни момичета да хванат китарите.

Пи Джей Харви

Добрата стара Великобритания е представена единствено от Пи Джей Харви, но каква певица само е тя - буреносна, лирична в някакъв сексуален смисъл и напълно различна от всички останали в музиката си. Иначе казано - гласът на Пи Джей Харви отвежда в продължително пътешествие сред сенките на душата.

Името на Пи Джей Харви се носи от уста на уста в началото на 90-те години, а творчеството й като лавина засилва влиянието си през времето. В банда или като солов артист, тя има по 7 номинации за Грами и Британските музикални награди, но по-забележителното е, че е единственият артист, удостоен два пъти с британската награда Mercury.

Броуди Дейл

Най-непознатото име в тази класация е на Броуди Дейл. Родена в Австралия, но вокалният й стил, ако въобще може да се нарече така, е директно продължение на Къртни Лав.

Огромното влияние на бившият й съпруг Тим Армстронг от Rancid си личи от записите й с групата The Distillers, с които издава три албума, преди да се разпаднат през 2006 г.

През цялото това време тя звучи улично, безкомпромисно и пънки, а гласът й не може да бъде сбъркан.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види