Джим Кери, Man on the Moon

Когато актьорът е обсебен от персонажа

Един от първите най-известни актьори, които използват т.нар. метод актинг, е Марлон Брандо. След него мнозина са разбрали, че, за да създадеш автентичен образ, трябва да се превърнеш в този образ. От тогава има редица случаи, при които актьори са се държали, обличали и говорели точно като персонажа си, физически са се променяли или са живеели в подобна обстановка. Според слуховете именно такова потъване в персонажа е подхлъзнало Хийт Леджър към самоубийство при екстремното му превъплъщение в екранния психопат Жокера.

Така че този стил не е за всеки. Ето кои са другите известни актьори, които буквално са били обсебени от ролите си.

Вал Килмър, The Doors 

 

Вал Килмър, The Doors

Вал Килмър твърди, че никога не е бил фен на легендарната група, а пък режисьорът Оливър Стоун не е бил убеден, че именно той е човекът за ролята.

Въпреки всичко това, Килмър успява да се "превърне" в Морисън по един потресаващо убедителен начин. За да направи това, актьорът часове наред слуша записи на The Doors и разпитва продуцента им Пол Ротшийлд, който е и консултант на филма.

Постепенно Килмър влиза в кожата на Краля гущер, а когато Ротшийлд пуска на самите The Doors един запис, те не разпознават, че гласът на вокалиста е на Вал Килмър, а не на Джим Морисън.

Джейми Фокс, Ray

Джейми Фокс, Ray

Преди да приеме ролята в биографичния филм за Рей Чарлс, Джейми Фокс е познат с комедийните си превъплъщения. Освен това филмът е повече от предизвикателство, защото обхваща периода, в който джазменът е зависим от хероин и Фокс трябва да свали 15 килограма за ролята.

Самият актьор разкрива, че е ходил със залепени очи по 14 часа на ден, за да свикне със слепотата на персонажа си, но това не е всичко. Джейми Фокс решил, че не прилича достатъчно на Рей Чарлс и е платил на зъболекар да оформи зъбите му като тези на музиканта.

Джим Кери, Man on the Moon

В този филм един ексцентричен комик като Джим Кери играе друг ексцентричен комик като Анди Кауфман. С тази драматична роля Кери също успя да изненада всички, защото до този момент е известен като комедиант с гумено лице.

Той обаче се хвърля през глава в предизвикателството и буквално се превръща в персонажа. Кери остава в ролята през цялото време на снимачния процес и прави всичко, което е правил истинският Кауфман. Като се има предвид колко странна птица е бил Анди Кауфман, това вероятно означава, че е дразнил всички наоколо до непоносимост.

Крисчън Бейл, The Machinist

Крисчън Бейл, The Machinist

За ролята си в този филм Бейл трябва да свали теглото си до 54 кг., защото писателят Скот Косар е имал предвид собствените си размери, когато е описвал героя. Бейл обаче решава да се пробва и действително успява да заприлича на скелет.

Но в този филм Бейл не за първи път сваля килограми - той го прави и в други продукции, като "Batman Begins" и "The Fighter". Но не чак толкова драстично, разбира се.

Eйдриан Броуди, The Pianist

Eйдриан Броуди, The Pianist

За тази роля Броуди получава Оскар през 2003 г. и той е съвсем заслужен. За да изиграе спасилия се от Холокоста полски евреин Шпилман, актьорът отслабва и се учи по 4 часа на ден да свири на пиано. От което вероятно е отслабнал още малко.

Броуди взема ролята си още по-присърце, защото изоставя апартамента си, продава колата, изключва телефоните и се мести в Европа само с кийборда си. И това ако не е отдаденост...

Робърт де Ниро, Taxi Driver 

Робърт де Ниро, Taxi Driver

Де Ниро е един от актьорите, които често се въплъщават едно към едно с персонажите си и затова те изглеждат толкова автентични.

За ролята си на ветеран социопат, който кара такси нощем из Ню Йорк, де Ниро изкарва истински лиценз за таксиметров шофьор. Нещо повече – той взима 12 часови смени и вози пътници в почивките между снимките. Представяте ли си Робърт де Ниро да ви вози в таксито си?

Даниел Дей Луис

Едва ли има по-добър пример за такъв тип актьор от Даниел Дей Луис. Това му се е отплатило с три награди Оскар и признанието на кинопочитателите по света, но усилията му са наистина впечатляващи.

Списъкът с тоталните му превъплъщения на практика обхваща всичките му филми, така че тук ще се спрем само на някои от тях.

Даниел Дей Луис, The Crucible

В "The Crucible" той играе фермер от времето на процесите срещу вещиците в английските колонии в Америка. Актьорът заживява на снимачната площадка, която е копие на колониално селище без ток и течаща вода. Той построява къща, която е подобие на тогавашните, като използва единствено инструменти от съответния исторически период.

Даниел Дей Луис, Gangs of New York

В "Gangs of New York" той играе психопат касапин, който води една от смъртносните банди в Ню Йорк. Актьорът иска да живее като човек от 19. век и отказва да носи палто от 21. век на снимачната площадка, заради което се разболява от пневмония. За да бъде още по-убедителен в ролята, Луис ходи при истински касапин, който да го научи на занаята.

Даниел Дей Луис, Lincoln

В "Lincoln" той играе самият президент Линкълн... през цялото време. Актьорът напълно влиза в обувките на президента за целия период на снимките, като ходи облечен, говори и се държи точно като Линкълн.

Даниел Дей Луис, The Unbearable Lightness Of Being
 

В "The Unbearable Lightness Of Being" по Милан Кундера той играе чешки доктор и съответно научава чешки.

В "The Last Of The Mohicans" се научава да прави канута и да ловува като индианците, а през цялото време живее във вигвам.

В "My Left Foot" той играе парализиран художник и затова изкарва снимките в инвалидна количка, като настоява да бъде хранен с лъжица. През цялото време е в ролята на пресонажа си Кристи Браун и отговаря, само ако го извикат с това име.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види