Снимка: Getty Images

Новата скандална книга за Тръмп разкрива защо той е неспособен да управлява

Американският печат е пълен с коментари за скандалната книга за Доналд Тръмп и неговото президентство, чието разпространение Белият дом се опитва да забрани още преди появата й в книжарниците.

Авторска статия на в. "Ню Йорк таймс", който е сред най-отявлените противници на президента, е озаглавена "Всеки в света на Тръмп знае, че той е идиот". Коментаторката Мишел Голдбърг, без да приема за чиста монета всичко написано в книгата, започва коментара си от един от най-тревожните, според нея, епизоди, разказани от автора на книгата Майкъл Улф - този за уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми от Тръмп още в началото на президентството му. Плашещи били не толкова мотивите за решението му, а това, че Тръмп го взел съвсем сам, без да се консултира или дори да уведоми никого от своите съветници и приближени. Дъщеря му и зетят му - Иванка и Джаред Къшнър, били паникьосани и пощурели от това, което Коми може да разкрие, ако надзърне в семейните финанси. Най-ужасяващото, според разказа на Улф в книгата, било как Тръмп изиграл дори своите съветници, някои от които смятали, че могат да владеят невъздържаността му.

"Уволнението на Коми може да се окаже най-същественият ход, предприет от съвременен американски президент изцяло на своя глава. Ами представете си, че Тръмп възприеме същия подход и заповяда да бъде бомбардирана Северна Корея", риторично пита авторът на книгата.
Както е известно, Тръмп оспорва изнесените в книгата факти и казва, че тя е пълна с лъжи, погрешни тълкувания и източници, които не съществуват. В коментар в Туитър той увери, че е забранил достъпа на автора на "измамната книга" Майкъл Улф до Белия дом. "Никога не съм говорил с (Улф) за книгата", подчерта президентът на САЩ.

"Вижте миналото на това момче и гледайте какво ще се случи с него и с Окаляния Стив", написа още Тръмп.

В писмо адвокатите на Тръмп заклеймиха "фалшивите и неоснователни" свидетелски разкази в книгата "Огън и ярост: в Белия дом на Тръмп" и поискаха авторът Майкъл Улф и издателят незабавно да спрат публикуването на книгата, която трябва да бъде пусната в продажба на 9 януари.

"И ето. Вие можете да си купите (книгата и да я четете) утре. Благодаря, г-н президент", написа в Туитър авторът Майкъл Улф. Макар да възникват въпроси относно методите, използвани от Улф, издателството на книгата твърди, че той разполага с много часове записи на проведените от него интервюта при подготовката й, се посочва в статията на "Ню Йорк таймс".

Книгата потвърждава онова, което вече се разбира от мнозина – не само, че не може да изпълнява функциите си, неспособен е да обработва информация или да преценява последствия, че Тръмп е напълно негоден за президент, но и, че всеки около него знае това. Свързваща нишка в цялата книга "Огън и ярост" е начинът, по който роднините, опортюнистите и официалните лица се опитват да манипулират и да управляват президента, и как те често не успяват да направят това.

Според Улф министърът на финансите Стивън Мнучин и бившият шеф на администрацията на Белия дом Райнс Прийбъс наричали Тръмп "идиот". Така го наричал и медийният магнат Рупърт Мърдок, като дори прибавял към тази дума още по-цинично определение. Съветникът по националната сигурност Х.Р. Макмастър смятал, че Тръмп е "глупак". А медиите вече съобщиха, че държавният секретар Рекс Тилърсън в частен разговор го е нарекъл "малоумник", и той многозначително отказва да отрече това.

Въпреки това всички тези хора продължават или да подкрепят или да защитават тази "нездрава пародия на президентство". Някои от тях, според Улф, смятат, че по този начин помагат да бъде защитена Америка от вредите, които президентът, на когото служат, може да й нанесе. Това е "налудничава самозаблуда", отбелязва всекидневникът.

Но според в ."Ню Йорк таймс" "повечето членове както на предизборната кампания, така и на сегашната президентска администрация са просто предатели. Те са готови, поради някаква смес от амбиция, обида, цинизъм и търсене на рационално обяснение, да застрашат живота на всички нас - и на децата ни, отказвайки да кажат на страната това, което знаят за затворения в замъка си глупак, който се пъчи в Туитър с големината на ядрения си бутон".

Книгата съдържа и други неочаквани разкрития, като това, че никой от кампанията на Тръмп не е очаквал той да спечели президентските избори, а самият Тръмп, както и повечето хора в щаба му, гледал на участието си в надпреварата като на трамплин за кариера в телевизията или политиката. Според Улф настоящата първа дама Мелания Тръмп била ужасена от перспективата за победа на съпруга си. Когато в нощта след изборите станало ясно, че Тръмп всъщност печели пред Клинтън и отива в Белия дом, Мелания избухнала в сълзи, и то не от радост. Директорът по комуникациите на първата дама отхвърли тези твърдения и каза, че книгата трябвало да се продава на щанда за преоценена фантастика.

Според Улф дъщерята на президента Иванка Тръмп и зет му Джаред Къшнър били сключили сделка кой от тях един ден да се кандидатира за президент. Иванка хранела надежди първата жена президент на САЩ да е не Хилари Клинтън, а тя.

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види