Снимка: legendsandheroes.com

Най-голямото предизвикателство за Зукърбърг през 2018

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че най-голямото му "лично предизвикателство" през 2018 г. ще бъде да оправи нещата във Facebook.

От 2009 г. Зукърбърг, който е и директор на компанията, в началото на всяка година обявява цел. Миналите обявявани от него предизвикателства включваха да носи вратовръзка всеки ден, да научи китайския език мандарин и да яде месо само от животни, които лично е убил.

Миналата година той посети всеки от американските щати, в които никога не беше ходил. Днес той написа, че иска да се съсредоточи върху предпазване на потребителите на Facebook от тормоз и държавна намеса и "да гарантира, че прекараното във Facebook време е добре прекарано време".

Миналата година беше трудна за компанията. Тя трябваше да бъде изслушвана в Конгреса по въпроса за руска намеса в американските президентски избори чрез нейния продукт, а бивши служители и инвеститори отправиха критики за ролята й в света.

Facebook обяви инициативи в Бразилия за противодействие на фалшивите новини, тъй като с наближаването на президентските избори през октомври се очаква броят на тези новини да набъбне.

Единият от проектите предвижда безплатен курс по интернет за тийнейджъри, пълнолетни младежи и хора от сферата на образованието за разпознаване и възпиране на разпространението на фалшиви новини. Ще бъде създадена и функция за изпращане на съвети към потребителите за информацията в интернет.

На инициативите е предвидено да бъде даден ход през юни, когато кампанията за президентските избори в Бразилия ще навлезе в по-интензивна фаза.

Клодия Гърфинкъл, ръководител за Латинска Америка на партньорствата на Facebook в областта на медиите, заяви, че инициативите са плод на обсъждания с хора от научните среди, експерти по медийна грамотност, сайтове за проверка на факти и журналистически сдружения. 

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види