Джоузеф Кони

Снимка: Getty Images

Най-издирваните от Международния съд в Хага за престъпления срещу човечеството

Бившият командир на босненската сръбска армия Ратко Младич вероятно е един от най-известните подсъдими по дело на Международния съд в Хага. През ноември 2017 г. той получи доживотна присъда за престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна от началото на 90-те, за геноцида на 8000 души в Сребреница през 1995 г., както и за геноцид в други шест общини.

Така Младич ще се превърне във втората по-съществена фигура от юго-войните, която ще изтърпи ефективно наказание, след Радован Караджич, който бе осъден на 40 години затвор през 2016 г.

В списъка на Международния съд има неколцина други лица, които по една или друга причина още са на свобода. Местонахождението на някои от тях може да бъде открито дори по интернет. Други буквално са се скрили в джунглите.

Джоузеф Кони

Издирван от: 2005 г.

12 обвинения в престъпления срещу човечеството, 21 военни престъпления

Кони стана световноизвестен като най-издирваният човек през 2005 г., когато из целия интернет плъзнаха новини за зверствата на групировката му Lord's Resistance Army (LRA).

Кони е странен случай на африкански психопат, която формира войнствен религиозен култ около себе си. Обявил себе си за пророк, който има видения от Светия дух, Кони е бог само на една от бойните групировки, които върлуват из Уганда, Судан, Централноафриканската република и Конго и водят война срещу всичко. 

Името на Кони стана нарицателно за терор, а според данните на Хага от 2002 г. насам LRA сее смърт из Уганда, като опожарява селищата, избива жителите и отвлича децата им, за да ги превърне в носачи, войници или сексуални роби. Към момента местонахождението на Кони е неизвестно и се предполага, че той въобще не е в Уганда.

Силвестре Мудакумура

Силвестре Мудакумура

Издирван от: 2012 г.

9 обвинения във военни престъпления

Мудакумура няма толкова обвинения на своята сметка, колкото други в този списък, но е твърде близък до Кони типаж, за да не бъде след него в тази класация.

Неговите Демократични сили за освобождение на Руанда са една от най-смъртоносните групировки в Африка, чиито дела в източно Конго са военни престъпления по всички точки на международните закони.

Съдът в Хага държи Мудакумура лично отговорен за огромен брой убийства, отвличания, мъчения и изнасилвания на цивилни, както и в ограбване или унищожаване на имуществото им в периода 2009-2010 г.

Към този момент Мудакумура е в неизвестност, а престъпленията продължават да се трупат, защото конфликтът в източно Конго не е приключил. Фактът, че районът на бойните действия е богат на минерали и злато, само налива вода в неговата кървава мелница.

Ахмед Харун

Ахмед Харун

Издирван от: 2007 г.

20 обвинения в престъпление срещу човечеството и 22 военни престъпления

Неколцина висши судански политици са обвинени в престъпления от съда в Хага и Ахмед Харун е един от най-основните. Докато е държавен секретар във вътрешното министерство на африканската държава той координира силите на полицията, армията, службите за сигурност и джанджавитските арабски милиции срещу бунтовниците в Дарфур през 2005 г.

Проблемът е, че суданското правителство счита местното цивилно население за враг, защото подпомага бунтовниците. В отговор правителството изпраща всичките си налични сили срещу цивилно население в няколко града в района, а резултатът е масови убийства, изтезания, изнасилвания и унищожение.

Към момента Харун продължава да работи за суданското правителство и отхвърля обвиненията на Международния съд.. Цинично или не, той работи като министър по хумантираните въпроси до 2009 г., а след това е назначен за губернатор.

Омар ал-Башир

Омар ал-Башир

Издирва се от: 2009 г.

5 обвивениня в престъпления срещу човечеството и 2 военни престъпления

Президентът на Судан е друга ключова фигура от Дарфурската криза, която отказва да се предаде на съда. На негова сметка са пет случая на престъпления срещу човечеството, две военни престъпления, а от 2010 г. и три обвинения в геноцид.

В разгара на кризата между 2003-2008 г. той води политика на терор, която е налагана от армията и милициите срещу цивилното население. Интересното в случая е, че ал-Башир не само, че няма намерение да се предава, ами за ужас на Хага пътува из Африка напълно необезпокоявано по политическите си дела. 

Абдел Раим Хюсеин

Абдел Раим Хюсеин

Издирван от: 2012 г.

13 обвинения в престъпления срещу човечеството и 6 военни престъпления

Той е Вътрешен министър и специален представител на президента в Дарфур. Срещу Хюсеин има обвинения изпращане на армията срещу цивилно население и координацията на акциите с паравоенните милиции през 2003 г. 

Към момента той е министър на отбраната на Судан.

Али Кушайб

Али Кушайб

Издирва се от: 2007 г.

22 обвинения в престъпления срещу човечеството и 28 военни престъпления

В случая Али играе ролята на инструмента на горните трима. Той е връзката на правителството с арабските джанджавитските сили в Дарфур, ръководи операциите на милициите и лично участва в нападенията срещу цивилни.

В началото Судан отказа да сътрудничи на Международния съд и да предаде Кушайб, но той неочаквано е арестуван през 2008 г. и е обвинен във военни престъпления в Дарфур. Оттогава нищо не се е чувало за него.

Сейф ал-Ислам

Сейф ал-Ислам

Издирва се от: 2011 г.

2 обвинения в престъпления срещу човечеството

Сейф е син на либийския лидер Муамар Кадафи, който дълги години  е сочен за наследник на диктатора. Той никога не е бил официално в политиката, но реално съвместява функциите на премиер и говорител на баща си.

Като съветник на стария Кадафи, Сейф е сред хората, взели решение за насилственото потушаване на Арабската пролет през 2011 г., когато загиват цивилни протестиращи в редица градове в страната.

В разразилата се впоследствие гражданска война Сейф първоначално е задържан от бунтовническите сили, но през 2017 г. той е освободен и неговото местонахождение е неизвестно.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види