Е. Лий Спенсър 

Снимка: Getty Images

Да търсиш съкровища

Търсачите на съкровища са странни хора – някои от тях са повече учени, други са повече иманяри, но мотивите на всички са много различни, каквито са и историите им. При всички положения, за да издирвате загубено богатство сред пясъците или под вълните, трябва да притежавате желязна дисциплина, огромно търпение, отдаденост и може би малко маниакалност. Даже повече маниакалност.

Джовани Батиста Белцони

Италианецът е един от най-прочутите изследователи и първите археолози, но е действал във времена, в които човек е можел едновременно да е археолог, иманяр и авантюрист.

Белцони действа с голям размах в Египет през 19. век – той е започнал разкопките в Карнак и отваря гроба на Сет I. Той е човекът, който открива великия храм Абу Симбел сред пясъците и отнася скъпоценностите от храмове като този в Едфу. В духа на епохата, Белцони с голям майсторлък отрязва огромния бюст на Рамзес II и го изпраща в Англия. Освен всичко това, италианецът е първият европеец, който влиза във втората пирамида на Гиза и първият европеец, който стига до оазиса Бахария.

Снимка: iStock

Хайнрих Шлиман

Историята на Шлиман е добре известна, защото е история на един мечтател. Запленен години наред с Омировата "Илиада" и "Енеида" на Вергилий, Шлиман започва да локализира историческите обекти от древната творба. Предположенията му се оказват верни и той открива едно място в днешна Турция, което ще го направи един от най-известните хора в археологията.

След като доказва съществуването на легендарната Троя и разкопава руините й, Шлиман открива местонахождението и на града на троянските врагове – Микена. Там той намира прочутата златна "Маска на Агаменон", а съкровищата от двата древни града са богатство за културата като цяло.  

Снимка: iStock
 

Мел Фишър

Мел Фишър е гмуркач с огромен апетит за съкровища, който търси късмета си във водите край Флорида. Страстта му за огромно богатство не стихва, дори след като губи сина си и снаха си при инцидент по време на една от експедициите.

До 1985 г. Фишър търси неуморно съкровища по дъното на океана, но през тази година късметът му се усмихва. Американецът намира Nuestra Senora de Atocha – испански галеон, буквално натъпкан със скъпоценности на стойност над 450 млн. долара.

Товарът на кораба е съдържал 40 тона злато и сребро и 10 хиляди сребърни испански монети, както и изумруди от прочутата колумбийска мина Музо. Това, разбира се, привлича мнозина други към обекта и още съкровища са извадени от дъното на Атлантическия океан. Заради това Фишър се обръща към съда и откритието му е признато от Върховния съд на САЩ, а той получава 75% от всичко, което се намери от кораба.

Снимка: iStock

Брент Бризбен

Мечтата на поколения пирати и търсачи на съкровища векове наред е била да намерят потъналата край Флорида през 1715 г. испанска фолтилия. Легендата за нея е останала през времето, защото става дума за огромно богатство. 

Ураган праща 11 испански кораба с целия товар от сребро на дъното на океана през 1715 г. и това съкровище остава скрито до 2010 г.

Бризбен и баща му откриват легендарната находка и товарът й на стойност милиони долари, а с времето други хора също откриват по нещо в района. Бризбен се сдобива с правата върху обекта, а щастието му се усмихна още веднъж през 2015 г., когато извади златни монети на стойност 4,5 млн.долара.

Снимка: iStock

Е. Лий Спенсър

Спенсър не е просто търсач на съкровища. Той е един от първите подводни археолози, както и автор, редактор и издател на редица списания за гмуркачи, освен това е и подводен фотограф.

Той намира първите си пет потънали кораба, когато е само на 12 и това е предзнаменование за дълга кариера. Оттогава Спенсър е намерил артефакти на стойност над 50 млн. долара и е помогнал за откриването на два кораба, от които са извадени съкровища за 1 млрд. долара.

Мартин Бейърли

Историята на Бейърли лакатуши между триумфи и падения, но целта винаги е една и тя блещука от дъното.

През 1909 г. потъва най-големият и модерен за времето си кораб - RMS Republic, които превозва многолюден екипаж, както и несметно съкровище. Откъде идва съкровището на кораба? Едно от предположенията е, че това са били парите за заплати на американската флота, според други това са били събраните помощи за пострадалите от земетресението в италианския град Месина. Самият Бейърли твърди, че в кораба има купища златни монети, които са били част от заем за имперска Русия.

Така или иначе, откритието му през 1981 г. е един от най-големите удари на всички времена, но не съвсем. Самият Бейърли успява да стигне само до винарната на потъналия гигант. Той разбира, че проучването на RMS Republic ще е трудно без чертеж на кораба, и предлага награда за него, но такъв така и не се намира. Междувременно екипът му се разпада, а по-късно той влиза влиза в затвора за убийство.

Все пак, историята може да завърши с хепиенд, защото Бейърли вече е на свобода, а екипът му отново е събран и се подготвя за нова нова мисия през 2018–2021г. Наградата си заслужава – между 2 и 5 млрд. долара в злато, сребро, златни монети и банкноти  на дъното на океана.

Снимка: Pixabay
 

Томи Грегъри Томпсън

Още една история като на филм, още един ум, запленен от блясъка на богатството, но тук има и бягство от закона.

През 1857 г. ураган помита кораба SS Central America, на който има 420 души, както и 14 тона злато на днешна стойност над 400 млн. долара. Томпсън тръгва по следите на потъналото край Южна Каролина съкровище и изучава години наред маршрута на кораба, а междувременно намира близо 13 млн. долара от инвеститори за проучванията си. Времето минава, инвеститорите не получават нищо за парите си, но през 2000 г. Томпсън продава скъпоценни артефакти на стойност 52 млн. долара в Калифорния. Говори се, че е намерил SS Central America още през 1989 г.

Заради всичко това инвеститорите подозират, че той пази богатството за себе си и започват да го съдят. Томпсън изчезва, а през 2012 г. Федералният съд издава заповед за ареста му. Беглецът се укрива до 2015 г., когато е заловен на плажа във Флорида с гаджето си. Двамата живели в близкия луксозен хотел под фалшиво име, а според полицията, той е един от най-хитрите бегълци в историята.

Снимка: Pixabay
 

Но Томи Томпсън не предава златото, дори когато го вкарват в затвора. Той твърди, че не помни къде е намерил кораба и продължава да не помни, дори при положение, че съдът го глобява по 1000 долара за всеки ден, в който мълчи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види