Foundry Studios

Чернокожа ли е била Клеопатра?

Клеопатра VII, позната ни просто като Клеопатра, е последният фараон на Египет и последен представител на македоно-гръцката династия на Птолемеите. Това, което знаем за нея от обща култура, често се изчерпва с легендите за смайващата й красота и прочутите й млечни бани. Но малцина са запознати с факта, че Клеопатра всъщност не е била египтянка, или поне не изцяло. Друго разпространено недоразумение е с свързано с цвета на нейната кожата.

Ако се разровите, ще намерите египетската кралица изобразена по съвсем различни начини. На мозайки Клеопатра е белокожа жена с типични римски черти на лицето, в ренесансови произведения на изкуството и на папируси – с кожа с цвят на маслина, а Елизабет Тейлър я пресъздава като чернокоса и бледолика англосаксонка с тъмни дебели вежди в едноименния филм от 60-те.

Пред всички тези интерпретации стои едно и също затруднение: хората, създали тези образи, са се разминали с Клеопатра с повече от хилядолетие; техните предположения за нейната външността едва ли имат научна основа. Именно затова е предизвикателство да разберем как противоречащите си възпроизвеждания на нейния образ в изкуството и популярната култура се отнасят към действителността. Фактите за етноса и националността на владетелката са оспорвани от столетия. Едва от 19 век насам учените започват да се интересуват от тези въпроси с цялата сериозност на академичното познание, благодарение на техните заключения, днес има светлина върху детайлите от биографията на Клеопатра.

През 2008-ма, на базата на съвкупност от образи на Клеопатра, с които разполагаме от древността, е създадена триизмерна анимация на главата на кралицата. Резултатът разкрива пленителна жена със смесен произход и сплетена по типично африкански начин коса – абсолютна противоположност на превъплътилите се в нейния образ актриси. Научното обоснование за резултата е, че е невъзможно Клеопатра да е имала изцяло европейски черти – все пак семейството й е живяло на египетска земя повече от 300 години, преди тя да се възкачи на престола. Точно по тази причина тя притежавала както гръцки, така и египетски белези, следствие от дългогодишното пребиваване на предците й в африканската страна. Година по-късно в останките на сестрата на Клеопатра са намерени доказателства, които водят към заключението, че майка им е с африкански произход. Това откритие съвпада с изводите от триизмерния образ на главата на кралицата.

Предците на Клеопатра по бащина линия са известни, но е необходимо да се намери отговор на въпроса за произхода на майка й, за да може веднъж завинаги да разберем какъв цвят на кожата е имала африканската кралица. Повечето от браковете на нейните македоно-гръцките предшественици били кръвосмесителни. Въпреки това няма гаранция, че всички деца, родени под името на династията, имали две кралски особи за родители. Оттук следва, че липсата на информация за етноса на майката и бабата по бащина линия на Клеопатра оставя от 50 до 75 процента от нейното генно наследство неизвестно и отворено за спекулации. Няма доказателства нито че майка й и баба й са били чернокожи африканки, нито че не са.

Според едното разпространено родословие на Клеопатра, родителите й били роднини помежду си, техните родители също и така до родоначалниците на династията. При този сценарий кралицата е от македоно-гръцки произход и вероятно с никакъв досег до каквито и да било други култури поколения наред. Според другото също толкова популярно родословие, бабата на Клеопатра по бащина линия била наложница с александрийски или нубийски произход. Същото важи и за майка й - ако тя не е била сестра на баща й, или друга кралска особа, вероятно е била наложница с египтянски или африкански корени и потенциално тъмна кожа. Има данни, че Клеопатра е била първият владетел от династията, който е говорил местния език. Това може да се счита за един вид доказателство – макар и не особено стабилно – за някакъв египетски произход и потенциално черен цвят на кожата.

Доказателствата срещу твърдението, че Клеопатра е била чернокожа, също са непълни. Вероятно най-силният аргумент срещу това е предположението, че династията на Птолемеите е била някак ксенофобски настроена към местното египетско население. И все пак едва ли е възможно 300 години на власт да запазят непокътната чистотата на расата (възприемана като социална категория, а не биологическа), следователно може да сме скептични относно това дали предците на Клеопатра са имали майки от чист македоно-гръцки произход.

И до днес няма единозначен отговор за цвета на кожата на Клеопатра. Имаме горе-долу сигурни доказателства за нейния етнос и въпреки това е много вероятно тя да е имала, макар и частично, и различно от македоно-гръцкото потекло. Вероятно, както обикновено, истината е по средата и Клеопатра не е била нито снежнобяла, нито тъмночерна, а просто е имала по-тъмен цвят на кожата. Очакваме през следващите години да получим по-категоричен отговор на този въпрос, от който учените се вълнуват вече над 200 години.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види