Снимки: Getty Images

Някои от най-невероятните легенди с участието на музиканти, които наистина са се случили

В света на музиката винаги е имало толкова странни фигури, че с времето е трудно да се каже какво наистина са направили и какво - не. Фактите се заличават от времето и нетрезвите спомени, а легендите заемат мястото на фактите. Все пак някои от най-невероятните истории с участието на известни музиканти, наистина са се случили и това не е изненада, защото тези хора не са се пестили особено.

Ози Озбърн и прилепът без късмет

За Ози е ставало дума, ще става и пак, защото в ранните си години е направил невероятни неща. Като първия албум на Black Sabbath, например. Или когато през 1981 г. отхапва главата на жив гълъб. Това е било умишлено, но когато отхапва главата на прилеп на сцената през 1984 г., той си е мислел, че прилепът е изкуствен. Така или иначе, това се превръща в един от истинските митове в кариерата му – просто няма друго същество на планетата, което да реши да отхапе главата на прилеп, изкуствен или не.

Като става дума за изтрещели идиотщини, Ози е успял да качи летвата твърде много. Отново през 84-та той се присъединил към турнето на Motley Crew, където на баса бил верният му токсичен последовател Ники Сикс. Размазани, непредсказуеми и разрушителни, двамата започват да се предизвикват и накрая Сикс се самозапалва, а Ози смърка мравки от паважа на улицата. Всичко това го има в книгата на Шарън Озбърн, жената на Ози.

Deep Purple и димът над водата

Рифът на Smoke on the Water е последното нещо, което ще остане на Земята след ядрен апокалипсис. Любима на рок радиата, с лесно запомнящ се припев, втръснала до ужас, тази песен остава абсолютно непреходна във времето до наши дни.

Митът за инспирацията за това парче е истински и идва от един инцидент. През 1971 г. Франк Запа имал концерт до езерото в швейцарския град Монтрьо. Човек от публиката стрелял със сигнален пистолет в покрива, а в избухналия пожар цялата техника на групата била съсипана.

На отсрещния бряг на езерото пък били Deep Purple, които гледали как пушеците часове наред се стелят над водите на езерото. Не щеш ли те били с подвижното си студио, така че...

Жокера Муун

В барабаниста на The Who Кийт Муун наистина има нещо от комиксовия злодей Жокера. Става дума за някаква надменна и в същото време игрива психопатия, която може да изглежда забавна или отблъскаваща, в зависимост от магнитуда на земетръса, който предизвиква.

Кийт Муун е правил и забавни неща. Говори се, че гласът може да бъде чут на фона на някои парчета на групата и това наистина е така. Изгонен от студиото, защото разконцентрира останалите, той се вмъква обратно и неочаквано се включва във вокалите на парчета като Bell Boy и Bucket T.

По-разрушителната страна на барабаниста е наистина разрушителна. Той обича да съсипва хотелски стаи с широк размах, като най-често накрая изхвърля и мебелировката през прозореца. Говори се, че хобито му е да взривява тоалетни и ако беше жив, Муун щеше да пие за тази си слава. Хвърлянето на експлозиви в тоалетните е причинило щети от над половин милион днешни долара, а музикантът се сдобива с вечна забрана за стъпване в някои от най-престижните хотели.

Кийт Муун не е бил само лунатик, той е бил толкова талантлив, че е измислил свой собствен стил в барабаните и допринася за огромния успех на The Who. Заради екстремния му начин на живот всяка легенда е възможна истина. Като това, че веднъж припаднал на барабните по време на концерт. Колегите му от бандата намерили барабанист измежду феновете си в публиката и продължили без него.

Любов от втори поглед между Guns`N`Roses и MTV

Точно преди Guns`N`Roses да взривят тоалетната на глем рока, се е случила една история, която винаги се е движила между истината и измислицата. Музикалната телевизия MTV изигра основна роля в промотирането на редица големи имена в музиката, но в случая с Аксел Роуз и компания нещата не се случили по лесния начин.

От телевизията категорично отказали да пуснат в ефира клипа към парчето им "Welcome to the Jungle". След дълги преговори звукозаписната компания на групата успяла да уреди едно-единствено излъчване в неделя в пет следобед.

Сделката е била изключително неблагоприятна, но взривоопасният рок на Guns`N`Roses помлял ефира само с едно излъчване - след това феновете сами започнали да поръчват песента по MTV.

Уили Нелсън в Зеления дом

Уили Нелсън е кънтри легенда и един от най-колоритните образи, които са се задържали на сцената толкова дълго. Той е известен като музикант, като актьор, както и за това, че обича да пуши, но не цигари. Една от най-забавните случки с негово участие винаги е звучала така, сякаш си я е сънувал, но всъщност е истина.

Музикантът винаги с гордост е разказвал как през 1977 г. бил поканен на вечеря в Белия дом с тогавашния президент Джими Картър. По-късно Нелсън е бил изведен на покрива на сградата от сина на президента – Джеймс, и двамата се покатерили отгоре, за да се насладят на гледката и да изпушат един голям джойнт. На кой, ако не на Уили Нелсън или... Снуп Дог може да се случи това?                                            

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види