Снимка: Guliver/Getty Images

Не закриляйте насилниците с мълчание

Ще кажете – е, как какво, последва грандиозна вълна от разкрития, много известни жени се оплакаха от отвратително поведение спрямо тях от страна на мастития продуцент Харви Уайнстийн, репутацията му беше срината, кариерата също… След този огромен скандал станаха ясни и други случаи на сексуален тормоз. Ето и Кевин Спeйси беше отстранен от продукцията "House of Сards", затова че беше обвинен от млад колега как преди 20 години се е държал непристойно с него по време на снимки. Движението #mеtoo се разраства, хората споделят глобално в социалните мрежи за неизброими посегателства. Изписаха се тонове интерпретации по темата, а обхващането на цялостната картина остава мъчително.

Аз, в ролята си на жена, понеже всеки е в някаква обществена позиция, да набуча Харви на кол, би бил възможно най-лесният ход – прототипът на изнасилвача – мазен и гнусен, в комбинация с власт и пари. Само че винаги ще има подобни на Харви или пък на Кевин, за когото се говори, че бил насилван от баща си. Или пък да порицая жертвите – млади мъже и жени около този бизнес, които са искали да направят кариера в месомелачката Холивуд. Защо например тези знайни и незнайни актриси са ходили в хотелската му стая, сигурно са били и с къси поли… Така би казала част от тълпата и мнозина биха посегнали към камъка на земята.

Насилието поражда насилие. Не казвам, че не трябва да се търси съдебна отговорност, но ми се струва, че ако обърнем внимание на други неща, би могло порочният кръг, ако не да се прекъсне, то поне да се стесни. Първият основен проблем е, че повечето от нас не знаем как да се защитаваме в подобни ситуации – вербално и физически, независимо от пола ни. И вторият също толкова решаващ проблем е в мълчанието на всички останали. Защото често се оказва, че доста хора са били наясно какво се случва. Както е в случая на Харви – половината Холивуд. По-опитните актриси са предупреждавали по-младите да не остават насаме с чичко Харви. На това му се казва звездна превенция и това от устата на Анджелина Джоли, която се бори за световен мир постоянно.

Наскоро гледах видео как обучават момичета в Нигерия да се защитават при опит да бъдат изнасилени. Там всяко едно на четири момичета е било жертва на сексуално посегателство директно на улицата. И затова в училищата въвеждат специални часове за защита, а на момчетата им се изнасят лекции защо е важно да не стават част от подобни банди. Това наричам аз ценен ход – насилието може да бъде овладяно, когато всички са наясно с него и съответно как да реагират при появата му. Потенциалните жертви, потенциалните насилници и обкръжението им.

Защото развихрилото се зло не спира като станеш и си тръгнеш от стаята или пък кажеш на гаджето си - Брад Пит, който да се саморазправи с продуцента, а като сриташ топките на похотливия продуцент по халат – ако не буквално, то преносно. Особено ако си Гуинет Полтроу, която идва от известна холивудска фамилия, а не си момиче дошло от Средния Запад, за да става известна.

Естествено, когато човек се срещне със злото лице в лице, се опитва да се справи първо сам. Наистина, понякога това е достатъчно. Имам случай с приятелка, която се измъкна от патова ситуация с изнасилвач само с думи, с чиста проба психология. Да, това също е възможен изход. Но за съжаление не винаги това е по силите и опита ни. Може в конкретната ситуация човек да не може да реагира, може да изпадне в шок, може да не осъзнае, че това, което му се случва, е нередно. Тук идва ролята на близки, познати, колеги. Трябва да учим всяко едно дете, че човек може да се защитава и също така, че цялото общество стои зад него и това го прави още по-силно.

Тук подвеждам под отговорност мълчанието на свидетелите. Това е истински значимият проблем както на холивудското съсловие, така и тук до вас, откъдето идват крясъците от съседната врата и ви развалят вечерята, а вие увеличавате звука на телевизора.

Съществуват институции, има и разкрити телефонни линии за случаи на насилие, ако жертвата не реагира, направете го вие. И то веднага, в дадения момент, защото колкото и категорично да звучи, случката губи от своята автентичност и насилникът печели още време в една нерегламентирана среда, където обективно няма последствия за действията му. Затова и след скандала с Харви плъзнаха шегите – как преди 30 години докоснах едната си ръка с похотливи мисли и тя сега ме разкри. Тъжен смях.

Просто защото Холивуд е допуснал Харви да безчинства 30 години… А вие кого оставихте да бъде насилник?

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види