Снимка: Irena Mila

Проектът "Пробуждане" е шамар в лицето на предразсъдъците

Има едни хора, които винаги са в сянка, за тях е някак неудобно да се говори, макар това все повече да се променя с времето. Мислим, че имаме напредък, но преди няколко дни на спирката видях как жена отклони притеснено и малко погнусено погледът си от дете с увреждане. Тогава се замислих колко много битки не са спечелени и че дори не можем да си представим какво изживяват ежедневно роднините на тези хора. Тяхната отдаденост, грижа и любов не може да ги предпази от всичко или всички.

Сигурно никак не е случайно, че малко след този случай попаднах на галерия в Boredpanda, където научих за страхотен проект – снимки на хора с редки заболявания, които изразяват себе си, имат хобита, показват ни, че всъщност наистина могат неща напук на масовото мнение.

Проектът "Пробуждане" (Awakening) е дело на социолог, роднини и още няколко души, които нямат общо с редките болести. Всичко се случва в Македония с подкрепата на министър-председателя и бързо снимките добиват широка популярност. Около нас е пълно с хора с аутизъм, НАЕ (наследствен ангиоедем), Даун, Болест на Гоше, туберкулозна склероза, ювенилен дерматомиозит (рядко заболяване, което засяга мускулите и кожата), спинална мускулна дистрофия, загуба на слуха и т.н. Тези хора имат чувства, желания, мечти и е ужасно жестоко да се правим, че не съществуват. Родителите от проекта окуражават децата си, дават им пространство и спокойствие, възможност да се изявят по начин, който намерят за приятен и комфортен.

Главната цел на проекта "Пробуждане" е да срине бариерите и клишетата, да покаже на другите родители, че не са сами, че всеки има нужда и право да се изяви, да покаже себе си без срам и притеснение, да удари шамар на предразсъдъците. Вижте красивите снимки и се усмихнете – проектът е пъстър и красив, не е тъжен, а разчупващ рамки и очаквания.

Лиса – принцеса, певица и модел / Синдром на Даун

Снимка: Irena Mila

Баба Милица на 65, която обича слънчевите сутрини и танците / Синдром на Даун

Снимка: Irena Mila

Джейн е единственият футболист, който е също така и състезател за Формула 1! Той е срещал Роналдо и вече е известен / Спинална мускулна атрофия

Снимка: Irena Mila

Страстта на Трейси са акордеона и китарата / Синдром на Даун

Снимка: Irena Mila

Верика, която иска да изрисува целия свят с водни бои / Синдром на Даун

Снимка: Irena Mila

Максим, който е просто очарователен / Синдром на Даун

Снимка: Irena Mila

Деян, който обожава бокса и екшън филмите / Синдром на Даун

Снимка: Irena Mila

Деян и Трейси – актьори / Синдром на Даун

Снимка: Irena Mila

Илина, която обича кикбокс, да скача на леглото, плуване и рисуването / Дерматомиозит

Снимка: Irena Mila
 

Maтилда, която готви божествено / Синдром на Даун

Снимка: Irena Mila

Како и Флоренс – влюбени са повече от година, Флоренс танцува, плува и играе / Синдром на Даун

Снимка: Irena Mila

Бети и Костадинка, които са най-добри прителки / Синдром на Даун

Снимка: Irena Mila

Илина, която има превъзходен глас и подкрепата на двете си сестри / Синдром на Даун

Снимка: Irena Mila
 

Милос и Пепика общуват със знаци и любов / Загуба на слуха

Снимка: Irena Mila
 

Огнян иска да плува и обича да играе тенис, има богати познания за динозаврите и ще стане палеонтолог! / Наследствен ангиоедем (НАЕ), Синдром на Даун

Снимка: Irena Mila

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види