Кене Грегоар - художникът, който пресъздава реалността като ренесансов сън

В днешните времена изглежда, че реализмът в рисуването няма да изненада никого, защото отдавна всичко е показано от класическите художници. Въпреки това съвременният холандски майстор Кене Грегоар (Kenne Gregoire) успява да постави под съмнение тази хипотеза. Той изработва свой собствен стил в жанра на реализма, като създава своеобразен синтез от традиционната и напълно новаторскавизия на света. В неговото творчество много важна роля заема композиционната конструкция на картините, в които натуралистичната визуализация и странни перспективи са оригинално компилирани.

Специалистите определят Кене Грегоар като последовател на най-добрите традиции на холандската живописна школа. Изключителните му работи пресъздават реалността с филигранна прецизност, но едновременно с това, както парадоксално е при добрия реализъм, сякаш прескачат границите на действителността.

Холандският художник създава реалистичните си творби с почти фотографска точност. Но в неговите произведения като че ли липсва перспективата, която човешкото око е свикнало да вижда. Всеки обект в равнината на картината съществува сякаш сам по себе си. Благодарение на невероятно красивото фоново пространство, картините придобиват цялост и завършеност.

Художникът майсторски използва специален вид перспектива, наречена "изометрична“, което позволява на творбите му да носят неговия специфичен авторски стил. Това е такава перспектива, която се използва в машинно-инженерните чертежи за изграждане на визуално изображение на части, както и в компютърните игри за триизмерни обекти и панорами. В контекста на картините това позволява на художника да създаде ефекта на илюзорна реалност.

Името на тази перспектива идва от гръцкия език и означава "равен размер", което отразява факта, че в тази проекция мащабите по всички оси са равни.

Техниката на художника - "изглед отгоре", позволява на зрителя да задържи погледа си върху изображението и внимателно да разгледа всички представени обекти. С изключителната си живопис Грегоар подчертава, че традиционните технологии не винаги изискват традиционен подход.

Художникът, избирайки да рисува от натура своите произведения, винаги дава предпочитание на предмети "с история", тоест с минало - напукани, ръждиви или с някакви повреди от употреба, което, според него, създава емоционалния смисъл на представените композиции.

Сред тематичното разнообразие на творчеството на художника има няколко жанра, към които той постоянно се връща. На първо място това са натюрморти, създадени в стила на автора, както и театрални сцени в жанра на комедия delarte, портрети на улични художници, участници в маскаради и клоуни.

През годините наред с необичайните натюрморти Кене Грегоар създава картини, вдъхновени от комедийните маски и импровизационния уличен театър от времето на италианския Ренесанс.

В картините на Кене Грегоар се улавя как самотата, отчаянието и копнежа като настроения на актьорите от театъра рязко контрастират с празничните им шарени костюми.

Кене Грегоар е роден през 1951 г. в Холандия. Той завършва със сребърен медал Кралската академия по изящни изкуства в Амстердам. След това по покана на Министерството на културата в Италия прави специализация, която оставя своя дълбок отпечатък върху по-нататъшните му работи.

В момента творбите на Кене Грегоар са много търсени на пазара на изкуството и са в частни колекции по целия свят.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види