Снимка: Getty Images

Мадс Микелсен – смразяващ талант

Да си интересен актьор, да притежаваш запомняща се външност, да си доказано добър в избора на роли, всичко това е Мадс Микелсен, но има и нещо отвъд. Съществуват такива таланти, които имат всичко изброено, но и нещо, което просто не може да се обясни…

Ние сега ще се опитаме да предадем неговата актьорска пътека и да си припомним знаменити превъплъщения през годините.

Мадс е роден на 22 ноември 1965 в Копенхаген, в семейството на медицинска сестра и банкер. Има и брат, който също е актьор. В училище се занимава с гимнастика, а впоследствие сериозно се увлича по танците. Признава, че е криел дълго време този факт от приятелите си. Близо 10 години се занимава с балет, преди окончателно да избере да изучава драматично изкуство.

Своя дебют в киното прави с датския филм "Pusher" през 1996 г., в който играе плешивия наркозависим Тони.

Известен в родината си става с участието в криминалния сериал "Unit One", който разказва за група спец части, които помагат на местната полиция в разследване на тежки престъпления в Дания. Сериалът, който често се основава на реални престъпления, е признат и отвъд границите на страната, през 2002 г. получава американската награда "Еми".

С придобитата известност идват и международните проекти. През 2003 г. Мадс играе в испанска комедия, а през 2004 г. е Тристан в историческата драма "Крал Артур". Там той си партнира с Клайв Оуен и Кийра Найтли.

Междувременно участва и в датския филм "The Green Butchers". Ако не сте гледали тази комедия на скандинавските ужаси, поправете тази грешка. Стига да имате здрави стомаси и още по-здрава психика. Става дума за една датска месарница, която усвоява не само животинско месо, а Мадс е брилянтен месар.

Искам дълбоко да изразя възхищението си от още едно негово превъплъщение, а именно в ролята на пастор във филма "Ябълките на Адам". В него съм виждала най-сложните възможни метаморфози на персонажите. Пасторът приютява алкохолик, клептоман и обирджия и възрастен скинхед…

През 2006 г. участва в Казино роял, където играе ролята на главния злодей.

Независимо от световните си успехи, Мадс винаги остава верен на скандинавското кино.

През 2009 г. е в главната роля в биографичния за Коко Шанел "Coco & Igor", играе Игор Стравински.

По това време снима в "Изгревът на Валхала", едно много странно кино творение, което разделя публиките. Едни го намират за твърде жесток и стряскащ, други за едно истинско пътешествие в дълбините на мрака.

Още един изключително труден характер, който изиграва Мадс е в датския "Ловът" (2012) на режисьора Томас Винтерберг. Той играе баща и учител в детска градина, който обвинен в педофилия по думи на едно дете.

От същата година е датско-шведският "Кралски афери", в който си партнира с Алисия Викандер и Давид Денсик ("Момичето с татуирания дракон"). Сценарият е писан от Ларс фон Триер заедно с режисьора Николай Арсел. Млада кралица, която насила е омъжена за психично болен крал, тайно се влюбва в лекаря, който се грижи за съпруга й. От възникналата свада избухва кървава революция, която ще промени нацията завинаги.  

Мадс се извява успешно и на театрална сцена.

През 2017 г. той си партнира с Бенедикт Къмбърбач и Тилда Суинтън в киновселената на Марвел – "Доктор Стрейндж". Да не забравяме и впечатляващото му представяне като Ханибал Лектър в сериала "Ханибал".

В личния си живот е Мадс е намерил семейното щастие, вече 19 години е женен за Ханне Якобсен. Като преди брака са имали дългогодишна връзка. Ханне и Мадс имат две деца – дъщеря и син.

Тази година излязоха две продукции с негово участие – "Polar" и "Artic". Polar e достъпен в Netflix, в него Мадс играе Кайзер Блек, най-безмилостният убиец на света.

А в Arctic е самотно оцеляващ мъж край полярния кръг, където суровата пустош завзема съзнанието ни.

За нас Мадс е вледеняващ талант, готови сме да ни смрази с всяка следваща роля!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види