Снимка: Официален Twitter профил

Челси Манинг показва смисъла на свободата в сп. "Вог"

Фотографията, заснета от Ани Лейбовиц, предизвика смесени чувства

Челси Манинг – бившата информаторка на Уикилийкс, станала икона на транссексуалните, е позирала по бански за следващото издание на сп. "Вог", като е заснета от известната фотографка Ани Лейбовиц, предаде Франс прес.

"Това е виждането ми за свободата", заявява тя на страницата си в Туитър, имайки предвид снимка, на която се вижда, че носи цял червен бански и прокарва пръсти през мократа си коса, докато се разхожда на плаж.

Челси Манинг промени хода на историята и вече се концентрира върху себе си, пише в статия в списанието. 

Преди да смени пола си, Челси е военнослужещият от американската армия Брадли Манинг, който е обвинен в разкриване на редица секретни документи на дипломацията на САЩ и предаването им на Уикилийкс. През 2010 г. е арестуван. Осъден е на 35 години затвор и излежава 7 от тях, преди да бъде помилван от бившия президент Барак Обама. След присъдата изявява желание за смяна на пола и от 2014 г. е жена с име Челси.

Публикуваната от "Вог" снимка и придружаващата я статия предизвикаха противоречиви коментари в социалните мрежи. За някои американци Челси, която ще навърши 30 години през декември, е герой, платил скъпо за разкритията във връзка със смъртта на цивилни по време на бомбардировки на САЩ, докато за други е предател, виновен за тайно споразумение с врага.

Отзвукът в профила на Челси в Инстаграм е скандален, но тя като че ли го посреща с позитивизъм. Коментарите са, че снимката е отблъскваща, има дори публикувана анкета, според която потребителите да гласуват коя е причината снимката да е неприемлива според тях. Сред вероятните отговори са, че "това е списание за истински жени, а не транссексуални", че списанието промотира нейната красота като образец за American Beauty, че „Манинг е предател и трябва да бъде зад решетките“.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види