Слободан Милошевич и Мира Маркович

Почина вдовицата на Милошевич, Мира Маркович

Миряна Маркович, вдовицата на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич, често наричана "Лейди Макбет на Балканите", почина вчера на 76 години.

За жалост мога да потвърдя, че Мира Маркович почина, каза Милютин Мрконич без да съобщи повече подробности.

Местни медии уточниха, че тя е починала в болница в Москва след боледуване.

Според един от нейните приятели Драголюб Кочович, цитиран от сръбския вестник "Блиц", желанието на Мира Маркович е било да се върне в Сърбия, "но не и ако от летището я отведат направо в затвора".

Миряна Маркович, която упражняваше голямо влияние върху съпруга си, през 2003 година напусна Сърбия, където бе обвинена в злоупотреба с властта. Тя бе обвинена и по делото със загадъчното убийство през 2000 година на бившия президент Иван Стамболич.

През юни 2007 година в Сърбия бе издадена заповед за арест на Маркович и нейния син Марко по обвинение в участие в мрежа за трафик с цигари.

През 2008 година майката и синът получиха политическо убежище в Русия.

Слободан Милошевич, бивш президент на Югославия, почина през март 2006 година в килия в центъра за задържане на Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага преди края на процеса срещу него за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления през 90-те години в бивша Югославия. Той бе свален от власт след народен бунт през октомври 2000 година, а през април 2001 бе арестуван.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види