Казимир Пуласки, 1747-1779 г. / Bettmann Archive

Генералът, спасил живота на Джордж Вашингтон всъщност е бил жена

Героят от Американската война за независимост Казимир (Кажимеж) Пуласки е бил жена или хермафродит според документалния филм "Скритите истории на Америка: Генералът е бил жена?" (America’s Hidden Stories: The General Was Female?).

В него се проследява историята на родения в Полша генерал, за когото се твърди, че е спасил живота на Джордж Вашингтон през войната, продължила от 1775-1783 г. срещу британците. Той е бил известен с прозвището Бащата на американската кавалерия. Отишъл в Америка доброволно, за да се сражава и бил известен с изключителната си смелост на бойното поле, както обаче и с това, че бил много уединена личност. С него трудно се е разговаряло, също така той не е засвидетелствал интерес към жените или към пиенето.

Откритието относно пола на Пуласки е направено преди 20 години, когато са били ексхумирани тленните му останки, погребани в Савана, Джорджия. Чарлз Мърбс, антрополог в университета на щата Аризона, е проучил косите заедно с Карън Бърнс, която е съдебен лекар.

Двамата учени много щателно изследвали скелета един след друг и стигнали до едно и също заключение, а именно, че "той не може да бъде по-женски от това", разказва Мърбс. Но по онова време въпреки че са отрили и костите на роднина от женски пол на Пуласки, учените не са разполагали с техники за ДНК анализ, за да докажат категорично, че костите, които са изследвали, са действително на Пуласки.

Миналата година трима изследователи от университета на щата Аризона са се захванали отново със случая, направили са съответните анализи, установили са съответствие между митохондриалната ДНК на двамата Пуласки от миналото и на праплеменицата на генерала и са стигнали до извода, който ще бъде представен в документалната продукция.

Филмът ще бъде излъчен по Smithsonian Channel на 8 април от 20:00 часа.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види