Снимка: Cassander Eeftinck Schattenkerk

Да рисуваш по въздуха

Били ли сте скоро сред облаците? Толкова близо, че да можете да ги докоснете? Всички сме чували за мъже, които умеят да свалят звезди, но този, с който ще ви запознаем сега, е истински майстор. Той омагьосва с облаци. И това не е просто въздух под налягане – Бернднаут Смилде открадна от природата патента за създаване на пухкавите явления.

Холандецът сътворява облаци на най-неочаквани места! Използва въздуха вместо платно и посредством вода, пара, дим и светлина проектира автентични и убедителни облаци навсякъде около нас. И най-вече на места, където дори природата не би успяла. 

Снимка: R. J. Muna

Скулптурите на артиста живеят между пет и десет секунди преди да изчезнат. Проектът "Нимбус" изучава визуалните ефекти при въздушните явления. Интериорът на всяка църква или музей се променя коренно зад облак или в присъствието му. Атракцията и ценността на скулптурите се повишава от това, че гледката трае само няколко мига.

Сред творенията на Смилде може да видите облак в Музея за изящни изкуства в Арнем, Норвегия или Зелената стая в Центъра за сценични изкуства в Сан Франциско. Облаците на холандеца са посещавали и Центъра за визуални изкуства в Карлоу, Ирландия. В изложбеното пространство на хотел Мариа Капел в Хоорн, Холандия също са заснети ниски пухкави скулптури. В Кьолн, Германия, в готическата църква – Свети Петър, която е позната като място за духовност, музика и изкуство, също са витали от облаците на Смилде. Холандецът е създавал въздушни произведения и в баните на Диоклециан, част от Националния римски музей.

Снимка: Michael Holly

И съставът на тези малки чудеса е само пушек и водна пара. За да ги сътвори, артистът има нужда от студено и влажно пространство без въздушни движения. Така облаците могат да стоят на определно разстояние от земята без да падат. Смилде замъглява избраната зона със спрей. След това включва машини за мъгла, изхвърлящи малки частици, около които се кондензира парата. Артистът обикаля около образувалия се облак и го фиксира на десет крачки от пода. После се отдалечава на достатъчно разстояние, за да може произведението му да се увековечи със снимка. След като облакът се изпари, Смилде започва целия процес от начало. Всичко се повтаря около десет пъти, за да се постигне максимално сполучлив ефект.

Снимка: Cassander Eeftinck Schattenkerk

Художникът редовно получава покани за създаване на облаци по поръчка – като тропосферно парти например. Много често отказва. Милде твърди, че се ангажира с проекти, които му предлагат нови образи и обстановки, които представляват предизвикателство за самия него, като художник. За артистът "чудото" в това изкуство не е сътворението на облака, а неговата преходност – съществува за миг, а след това изчезва завинаги. Всяка въздушна скулптура е: "да бъдеш на точното място, в точното време, ако гледате снимката – значи сте пропуснали мига."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види