Снимка: Официален Facebook профил

Шотландец обиколи света с велосипед за 79 дни

Шотландецът Марк Бомонт постави нов световен рекорд, като обиколи света с велосипед за 79 дни. 

Вдъхновен от книгата "Около света за 80 дни" на Жул Верн, 34-годишният любител на състезанията по издръжливост приключил околосветската си обиколка с велосипед на 18 септември в Париж.

Снимка: Официален Facebook профил

Именно от френската столица Бомонт започнал околосветската си обиколка на 2 юли. Той изминал около 29 000 км на териториите на 16 страни. Бомонт изминавал средно по 370 км дневно, като всеки ден въртял педалите по 16 часа, а за сън отделял по 5 часа. Той прекосил Русия и Монголия, преди да стигне до китайската столица Пекин, откъдето със самолет пристигнал в Австралия. Шотландецът прекосил Зеления континент от запад на изток. След това прекосил и Нова Зеландия, преди да отлети със самолет за САЩ. Бомонт също прекосил Северна Америка от запад на изток, като започнал пътешествието си от Анкоридж, Аляска. Този етап приключил в Халифакс в канадската провинция Нова Скотия. След това велосипедистът пристигнал със самолет в Португалия, откъдето стигнал до Париж.

Снимка: Официален Facebook профил

"Това бяха най-дългите два месеца и половина в живота ми - най-изтощителното изпитание, на което подложих тялото и мозъка си - каза Бомонт, след като финишира пред Триумфалната арка. - Всеки ден сам по себе си бе изпитание за физическата и умствената ми издръжливост." 
Той подобри световния рекорд с 44 дни. През 2008 г. шотландецът обиколил с велосипед света за 194 дни, но по-късно друг велосипедист направил същото за 123 дни. 

Снимка: Официален Facebook профил

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види